Нора ал-Матруши – първата жена астронавт от арабския свят

„Прави това, което те кара да се чувстваш щастлив“ е нейното мото в живота. Още като малко момиче открива, че и носи щастие да гледа звездите, а днес се готви за първия си полет в космоса.

Само два дни преди отбелязването на 60-тата годишнина от първия полет на човек в космоса, Космическият център в Дубай публикува имената на двамата астронавти, които монархията ще изпрати да се обучават за полети в космоса. Сред тях е и Нора ал-Матруши. С това тя се превръща в първата жена астронавт от арабския свят и в едва четвъртия поданик на емирствата, който се готви да участва в космически полети.

„Днес нацията ми подари незабравими мигове. Моята цел ще е да работя усилено, за да постигна исторически постижения и моменти, които да останат завинаги в паметта на нашия народ,“ написа ал-Матруши в Туитър, след като емирът на Дубай, шейх Мохамед, обяви името ѝ.

Ал-Матруши е само на 27 години. Още от малка се интересува от космоса и звездите. Завършва машинно инженерство в Унивеситета на Обединените арабски емирства и преди да се сбъдне космическата ѝ мечта, работи като инженер в Националната петролна строителна компания на ОАЕ.

След дълъг процес на кандидатстване и изпити е избрана сред 4300 други кандидати и получава възможността да се обучава в Космическия център на НАСА в Хюстън, Тексас.

Предстои и обаче дълъг път преди мечтания полет в космоса. Ал-Матруши и другият избран астронавт на ОАЕ, Mохамед ал-Мула, ще се обучават в продължение на поне три години, преди да могат да се включат в потенциална космическа мисия. Двамата ще започнат тренировки в родината си и по-късно тази година ще отпътуват за Тексас, където ще прекарат 30 месеца в обучения с екип на НАСА.

Обучението им ще включва тренировки по ходене в условия на нулева гравитация, управление на полети с човек на борда, осъществяване на мисии в ниска околоземна орбита и дори уроци по руски език, съобщава Гълф нюз.

„Благодаря на нашето мъдро ръководство и екипа на Астронавтската програма на ОАЕ. Сега започват подготовката и работата,“ подчерта мотивацията си ал-Матруши.

През февруари ОАЕ стана първата арабска държава и петата в света, достигнала до Марс, след като изстреля своя космически кораб „Hope Probe“ в орбитата на червената планета. Страната също така си е поставила амбициозната цел за кацане на Луната през 2024 г.

Дали Нора ал-Матруши ще се превърне в първата жена, стъпила на Луната, предстои да видим.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)