Норките от фермата в Маджерито убиват домашни животни?

Домашни животни в Маджерито, Старозагорско, стават жертва на норки, сигнализират местните стопани. Дребните хищници от порода „американска норка“  се отглеждат във ферма на около 2 км от селото.

[ad id=“225664″]

Жельо Иванов от Маджерито гледа 7-8 овце, няколко агнета и кокошки. Отскоро стопанството му е намаляло с три агнета, разказва мъжът в репортаж на бТВ.

Дребните хищници нападали нощем, когато животните са легнали, обяснява стопанинът. Не закачали овцете, защото били по-големи. Но налитали на малките агънца. Прегризвали кръвоносен съд и така животното  умирало. Норките нападнали и роденото по Великден конче Херкулес и го нахапали по краката.

92-годишният дядо Петър вини норките за загубата на кокошките, които отглеждал. Първата атака била преди два месеца. „Десет бяха, шест удушиха тогава, четири останаха и сега и четирите отидоха”, каза той.

[ad id=“263680″]

Местните изключват зад набезите над домашните им животни да стоят други видове дребни хищници -като порове или или невестулки, например.

Нито един от потърпевшите стопани не е търсил представител на институциите или на фермата за норки, за обезщетение.

Освен от набезите на успелите да избягат от фермата дребни хищници, местните се оплакват и от миризмата.

От Инициативния комитет за забрана на фермите за ценни кожи в България казват, че сигналите за умъртвени домашни животни от норки, не са единични. Петя Алтемирска коментира, че в рамките на две -три години непрекъснато има сигнали.

[ad id=“238430″]

От Комитета събират подписка за законови промени, които да приеме Народното събрание. От фермата за норки заявиха, че ще се въздържат от коментар. С мотива, че не желаят да внасят допълнително напрежение.

От коментар по темата се въздържаха и от Националната асоциация на норковъдите в България.


image0 (9K)