Нотр Дам отново отваря врати за посетители

Нотр Дам ще отвори отново врати за посетители през 2024 година, уверява главният архитект на историческите паметнити във Франция Бенжамен Мутон.

„Никога не съм си представял да видя тази катедрала в пламъци. Тя беше защитено и сигурно място. 13 000 посетители идват всяка година, и за това ако има някакъв инцидент, хората трябва да са защитени. И за всичко се бяхме погрижили, за пожарната сигнализация, имаше датчици навсякъде, необходимата апаратура, за да се отговори на всякакъв риск при пожар. По-добре не можеше да бъде направено“, обясни той.

И до днес не може да си обясни как готическата катедрала е обхваната от унищожителния пожар, предаде Bulgaria ON AIR.

„Това е мистерия, която не се разкри. Не се знае как тази катедрала избухна в пламъци. Всички причини за пожар бяха елиминирани – късо съединение, невъзможно беше това освен ако след това не са правени някакви други инсталации. Всичко се е случило отвън, няма никкаво нахлуване вътре. Не можем да разберем ккаво е станало“, посочи архитектът.

И макар да вижда пламъците само на снимки, болката му е огромна.

След продължилите две години ремонти Бенжамен Мутон е категоричен – катедралата може да бъде възстановена в автентичния си облик. А поставения от президента петгодишен срок е колкото достатъчен, толкова и не. Но има надежда.

„На петата година хората ще се върнат в катедралата и ще има църковна служба пред органа. Катедралата ще е отворена, разбира се че ще има още работа, ремонтните дейности ще продължат още поне години, но важно е че в катедралата ще се върне животът“, сподели архитектът.


„Открихме нещо, че старият скелет е правен от дървета, които не са били сухи, а зелени. Отрязани са през есента и през пролетта е започнато изграждането. Дърветата които са необходими са на около 80 години“, заяви още той.

Тъгата е изтрита, когато с усмивка разказва как всички хора приемат реконструкцията като мисия.

Бенжамен Мутон отблизо следи реставрацията.

„Аз и сега влизам в катедралата, има навсякъде строителни материали, тонове, но всеки път виждам нови и нови неща, които се правят и съм доволен и съм любопитен да виждам резултата, но не искам да се работи много бързо защото няма да мога да видя всичко“, обясни още Мутон.

За него Нотр Дам освен архитектурен шедьовър на готическото изкуство е и специален монумент.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)