Бизнес

НС ратифицира конвенция за определяне на минималната работна заплата

Парламентът ратифицира Конвенция номер 131 на Международната организация на труда /МОТ/ за определяне на минималната работна заплата, приета на 22 юни 1970 г. в Женева.

[ad id=“263680″]

В доклада на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика се посочва, че конвенцията изисква отделните страни да отчитат, доколкото това е възможно за националната практика, две групи фактори, които оказват влияние върху размера на минималната работна заплата.

Първата група са потребностите на работниците и техните семейства, като се вземат предвид общото равнище на заплатите в страната, разходите за живот, придобивки, обезпечаващи социална сигурност, и относителният жизнен стандарт на други социални групи.

Втората група фактори са икономическите, включително изискванията за икономическо развитие, нивата на производителност и желанието за постигане и поддържане на високо равнище на заетост.

[ad id=“218001″]

Чрез ратифицирането на конвенцията се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималната работна заплата. По силата на конвенцията промяната ще се прави на базата на редица важни социално-икономически критерии, като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт /БВП/ и др.

При отчитане на националните условия и потребности всяка страна, член на МОТ, ратифицирала конвенцията, може да възприеме различни форми за определяне на минималната работна заплата за страната, включително и чрез нормативен акт на правителството. Процедурите за определянето и изменението на минималната работна заплата задължително трябва да предвиждат изчерпателни консултации със заинтересованите представителни организации на работниците и служителите, и на работодателите.

[ad id=“218548″]

В социалната комисия е получен протокол от заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заедно със становищата на работодателските и синдикалните организации. Допълнително са постъпили становища на АИКБ и КНСБ.

Независимо от направените бележки всички становища подкрепят предложената ратификация на конвенцията, се посочва в доклада на комисията.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Опасна хищна риба се появи в Черно море, ще застраши ли улова?

Според рибар най-опасен е човек, защото е ненаситен...

14 минути ago

Поздрав към слънцето – всичко за сутрешна рутина, препоръчвана от йога инструкторите

Чудили ли сте се какви са ползите за здравето от тези асани?...

35 минути ago

800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават

Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права...

42 минути ago

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Завършва великденският празничен цикъл...

55 минути ago

Реална опасност Украйна да рухне, ако помощите от САЩ се забавят

Европа не може да замести Щатите, твърди Керемедчиев...

55 минути ago

Как руски изтребители продължават да използват западни технологични части въпреки санкциите

Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Оттогава редица държави затегнаха санкциите срещу Москва. Те…

2 часа ago
image0 (9K)