НУ „Димитър Благоев“ сподели опита си с други училища в страната

Жана Минчева

НУ „Димитър Благоев“ е едно от иновативните училища в Стара Загора, което за втора година, по НП „Иновации в действие“, споделя своя опит с други училища от страната, разказа за ЗАРАТА директорът на най-старото училище в Стара Загора – Жана Минчева.

Тя описа в подробности как е преминала обмяната на опит първо в Стара Загора, а след това и в айтоското село Мъглен:

На 2, 3 и 4 юни в НУ „Д. Благоев“ гостуваха учители от ОУ „Христо Ботев“ – с. Мъглен и ОУ Неофит Рилски“ – Габрово. На открити уроци те се запознаха с философията, целите, методите и средствата на иновациите, по които работи старозагорското училище.

По „Активно учене за света около нас“ работиха старши учител Радостина Стоянова с учениците от II А клас и старши учител Татяна Колева с учениците от IV А клас.
Второкласниците планираха и организираха различни събития под надслов „Щастието да сме здрави“, в които поканиха за участие учениците от трите училища в урока „Седмица на здравето“.

Четвъртокласниците бяха изследователи и откриватели в урока „Търсачи на знания“.

По иновацията „Класна стая на мечтите“ своя добър опит споделиха старши учител Рада Димитрова с учениците от III Б клас в урока „Какво научих по „Човекът и обществото“ и старши учител Галя Георгиева с учениците от IV Б клас в урока „Пътешествие с читанката“. Те показаха обобщителни и интерактивни уроци, в които децата с вдъхновение и въодушевление не само пътешестваха в света на природата, миналото и литературата, но използваха знанията си за изпълнението на интересни проектни и екипни дейности.

„С уверени стъпки в света на математиката“ е иновация, по която работи старши учител Мария Георгиева с учениците от III А клас. Тя представи урока „Знам и мога“ с участието на ас. д-р инж. Мима Трифонова от Педагогическия факултет на Тракийския университет. В хода на урока учениците показаха знания и умения да решават логически задачи самостоятелно и в екип и показаха, че заслужено заемат призови места в математическите състезания вече трета година.

Много интересен беше урокът на началния учител по чуждоезиково обучение Яна Бабрикова в III А клас по иновацията „Уча и играя на английски език“. Те показаха колко лесно, забавно и интересно може да е ученето на чужд език.

Анелия Андреева е начален учител в ЦОУД и работи с учениците от втори клас по иновацията „С фолклора в сърцето“. Нейните възпитаници възродиха игрите на баба и дядо и потопиха гостите в магията на едни отминали, но нужни за духа ни времена.

Всички учители получиха много висока оценка за работата си от своите колеги и уверение, че ще използват в часовете си много от показаните иновативни методи на работа.

На 8, 9, 10 и 11 юни старозагорските учители, заедно с госпожа Жана Минчева – директор на НУ „Д. Благоев“, върнаха визитата на своите колеги от ОУ „Христо Ботев“ – с. Мъглен. Те бяха очаровани от уюта в училището, красивите кътове в него, подредените класни стаи, но най-вече от топлото посрещане не само от учителите, но и от учениците в него.

В ОУ „Хр. Ботев“ с. Мъглен учат деца от ромски и турски произход, които спечелиха сърцата на своите гости с чистите си и непринудени усмивки, искрящите от щастие очички и вълнението, с което не само искаха да покажат какво знаят и могат, но и настояваха да включат и гостите в песните, танците и игрите.

В Мъглен работят по иновацията „Фолклорна плетеница“ в 3 паралелки: Нуртен Ахмед – I клас; Елза Мелконян – II клас и Петя Стоянова – III клас.

Учениците от I и II клас бяха издирили, проучили и възстановили забравени народни игри, песни и танци от времето на своите баби и майки, които представиха пред своите гости. Родителите приели присърце работата по иновацията, също активно се включиха в представянето. Те споделиха, че децата им толкова са харесали тези занимания, че те са станали не само част от учебния процес, но и част от ежедневието им. В игрите си все по–често включвали старите игри, песни и танци.

Третокласниците, освен със стари игри, песни и танци, изненадаха своите гости с по-сериозни и задълбочени занимания, като представиха различните фолклорни области в България и характерни носии за всяка от тях, решаваха кръстословици в екип, пяха, играха, танцуваха.

Изборът на иновацията и работата по нея определено е дала много добри резултати, особено при деца от смесен произход със затруднения в обучението. Учениците разкриват и развиват чрез нея силните си страни. Любовта към фолклора ги сплотява в колектив с общи цели и интереси. Чрез тематиката на иновацията по–лесно овладяват учебния материал по всички предмети и преодоляват затрудненията и предизвикателствата, пред които са изправени.

Учителите от ОУ „Хр. Ботев“ показаха, че с упорита работа, много любов, търпение и правилно избрани подходи могат да се постигнат добри резултати дори и там, където предизвикателствата поставят пред изпитание вярата в успеха. Учениците им бяха научили най–важните уроци: Няма бъдеще без миналото; Силни сме, когато сме единни, дори когато сме различни; Най–важно е това, което носим в сърцето и душата си – доброта, съпричастност, любов към род и Родина.


image0 (9K)