„Някакъв световен заговор“. Каракачанов защити решението за отказ от учение на НАТО

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов нарече безотговорни твърденията, че България е саботирала учение на НАТО с отказа си да участва.

В събота в румънските води на Черно море започна противоминното учение „Посейдон 21“. В последния момент българските екипажи са отказали участие заради 11 положителни случая на COVID-19. Каракачанов присъства в четвъртък на годишната конференция на началника на отбраната.

„Посейдон 21“ е първото за годината многонационално учение в региона и в него участват екипажи от съюзниците в НАТО САЩ, Турция, Гърция, Франция и Испания, а по-късно ще се включат и военноморските сили на Украйна. Ден преди началото България е информирала съюзниците, че се отказва.

Отсъствието на България от учението на страните от НАТО идва на фона на острите позиции на Русия срещу „американските маневри“ в региона на Черно море. Някой експерти изказаха позиции, че отказът на София в последния момент повдига много въпроси – как се спазват правилата в армията и дали зад обяснението с коронавируса няма друга политическа причина.

„Писания от сорта, че с нашето неучастие саботираме натовско учение, са абсолютно безотговорни“, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Според него в НАТО е обща практиката да се изтеглят части от учения, когято има подобни случаи.

„Отново имаше опити за спекулации, не мога да разбера какви са тези хора, които във всяко едно нещо виждат някакъв световен заговор или си го измислят“, каза Каракачанов.

„При реални бойни условия е едно, за учение – препланира се и, ако се наложи, ще се включим на по-късен етап“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че учението обикновено съвпада с посещението на една от постоянните противоминни групи на НАТО в Черно море.

„Тя ще продължи присъствието там и се надявам в средата на март минният ловец „Цибър“ да се присъедини към тях“, каза Ефтимов.

Той каза още, че на 2 март са сертифицирали и изпратили 42-рия контингент за участие в Афганистан. Положителните случаи на заразени в армията до януари е около 2 на сто, каза Каракачанов.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)