Няколко лесно изпълними съвети за тези, които са получили слънчево изгаряне

Все още сме в летния сезон и са възможни нежелани последствия от прекомерното и неконтролируемо излагане на слънце. Много от нас упорито го правят, в опит да получат за кратко време хубав тен.

[ad id=“225664″]

Събрахме няколко лесни съвети, които можем да използваме у дома.

Какво трябва да правим:

Вземете хладен душ

Водата ще отмие праха, ще овлажни и успокои кожата за малко. Температурата на водата не трябва да бъде прекалено ниска, тъй като това може да доведе до спазъм на кръвоносните съдове. Ако не можете да си взема душ, намокрете кърпа от естествена материя и я поставете на засегнатите участъци.

[ad id=“263680″]

Приемете хоризонтално положение

Тялото се нуждае от почивка, за да се възстанови бързо. Ето защо, след изгарянето е по-добре да си легнете. Ако изгарянията са най-силни на краката, можете да ги повдигнете на стената. Това ще помогне за предотвратяване на подуването им.

Използвайте талк

Ако при легнало положение ви боли при съприкосновението с компреса, можете да поръсите талк. Това ще намали повърхностното триене на тъканта и дискомфорта ще се намали.

[ad id=“236993″]

Пийте много течности

Пиенето на големи количества течности помага за предотвратяване на обезводняването, което е неизбежно по време на изгарянето. Пийте по-добре вода, студен чай, отвара от билки (лайка, мента).

[ad id=“236999″]

Направете лапа

Лапи от пресни плодове и зеленчуци ще намалят болката и зачервяването, ще помогнат те да бъдат премахнати. За процедурата трябва да се приготви каша и да се приложи върху кожата, засегната от слънцето. Ако лапата е твърде водниста, можете да използвате сока, като накиснете кърпа или марля и я наложите на обгорените места.

За компреси можете да използвате:

сурови картофи;

краставици, домати;

моркови, тиква;

ябълки, кайсии;

диня, ягоди.

Ако не можете да си подготвите лапа от зеленчуци или плодове, можете да си направите запарка от билки. Пригответе отвара от лайка, навлажнете марлята/кърпата и я поставете на зачервената кожа. Лайката може да бъде заменена от невен, липа, жълт кантарион, мента. Добро средство при изгаряния са опаковките от зелен или черен чай.

[ad id=“218001″]

Какво НЕ трябва да правим:

Компреси с лед

Временното облекчение може да се превърне в една тъжна картинка. Ледът може да причини разпадане на епитела с възможни козметични дефекти в бъдеще.

Компреси с водка

Когато имаме слънчево изгаряне не можем да използваме течности на базата на алкохол, защото те изсушават кожата. По същата причина не трябва да използвате и оцет.

[ad id=“325870″]

Третирането на кожата с масло

Не третирайте изгарянията в острия им период с растителни масла, тъй като те запечатват порите и не позволяват на кожата да диша. Също така, не използвайте вазелин или всякакви други мазнини.

Нанасяне върху кожата на млечни продукти

Такива традиционни методи като заквасена сметана или кисело мляко, могат да имат повече вреда, отколкото полза. Млечните продукти осигуряват благоприятна среда за развитието на бактерии, които могат да причинят инфекция.

[ad id=“225664″]

Пиене на кафе, алкохол

Необходимо е да се откаже алкохол, силен чай и кафе, тъй като те влошават състоянието на дехидратация.

Кога е необходимо да се обърнем към лекар:

В някои случаи не можем да се разминем без лекар и колкото по-бързо го направим, толкова по-бързо ще намалим негативните ефекти от слънчевото изгаряне.

[ad id=“263680″]

Това е необходимо при следните симптоми:

– кожата е покрита с мехури или е придобила лилав или ярко червен цвят;

– температурата на тялото ни се е повишила над 38 градуса;

– появили са се недостиг на въздух, или учестено дишане;

– появило се е силно главоболие, виене на свят.

 


image0 (9K)