Няколко неща, за които си твърде стар, но това е готино

Повечето жени се страхуват от остаряването, но да си възрастен има своите предимства. Американката Мишел Комбс, като много други, се бореше отчаяно с признаците на стареене дълго време, но на 52 реши, че стига. Тя е сигурна, че стереотипите ни пречат да живеем, но колкото повече остаряваме, толкова по-лесно е да ги изоставим. В своя блог жената пише какви принципи е зачеркнала от живота си веднъж завинаги, за да стане по-щастлива.
1. Да толерираме това, което не ни харесва


„Не знам колко е добре, но ако се отнасят зле с мен, ще крещя за това.“

Мишел Комбс е сигурна, че трябва да спрем да мълчите, когато видим или почувстваме несправедливост. Готови сме да защитаваме другите, но рядко го правим за себе си. Става въпрос за изграждане на нашите собствени психологически граници. Много е важно да можем да покажем на другите как не трябва да се отнасят с нас. Да говорим за това, което не ни харесва, е първата стъпка в тази посока.
2. Да ни интересува какво мислят другите за нас


„Един ден отидохме в добро кафене и за момент изпаднах в паника. Какво ще си помислят всички тези хора за мен? Тогава реших, че мнението им за мен няма да промени вкуса на омлета с бекон и авокадо, който ям.“
На определена възраст стигаме до извода, че е време да приемем себе си с всички наши положителни черти и недостатъци, които може да се превърнат и в акцент. Насладете се на живота на всяка възраст. Веселият пенсионер Бади Уинкъл, който обича ярките и понякога скандални тоалети, доказва тази проста истина на света всеки ден.
3. Да се извиняваме се за бъркотията в къщата


„Знаете ли защо къщата ми е мръсна? Защото в момента не ми се чисти. Освен това съм неорганизиран и малко мърляч.“
Разбира се, не трябва да изпадате в крайности, но понякога можете да си простите бъркотията в апартамента. В крайна сметка това е вашият дом и не е нужно да се извинявате на никого за това. Също така си струва да се опитате да разберете защо ви е станало толкова трудно да поддържате чистота.
4. Да се срамувате се от слабостите си


„Вече нямам греховни удоволствия, просто имам редовни удоволствия. И харесвам Лейди Гага.“
Не е нужно да докладвате на външни лица как прекарвате времето си. Независимо дали обичате да четете детски комикси, да събирате кибритени кутийки или да плачете, докато гледате мелодрама, това е част от вас.
Изтъкнатият физик Ричард Фейнман веднъж каза: „Не нося никаква отговорност за това, което другите очакват от мен… Никога не съм правил това, което е изглеждало важно за другите, и не възнамерявам да продължавам да го правя.“ Следвайки този принцип, той прави това, което обича през целия си живот и е удостоен с Нобелова награда.
5. Да носите неудобни обувки


„Не ме интересува дали чорапите ми подхождат на тези сандали. Моят комфорт е по-важен от нечие обидено чувство за красота. По дяволите неудобните обувки.“
Желанието да се покажеш в кошмарни обувки с огромни токчета обикновено съпътства младостта. С възрастта става ясно: всичко, което поставяме върху себе си, трябва да бъде не само красиво, но и удобно. Носенето на удобни дрехи и обувки е преди всичко уважение към себе си и собственото ни тяло. Гардеробът е отражение на личността – това е едно от основните правила на стилистите. Нещата, които са подходящи за вас, са един от признаците на щастлива и хармонична жена.
6. Да трупате всякакви боклуци


„Не ми трябва почти всичко в килера. Целта ми е да изпратя поне половината от това, което имам в кошчето. Може би и повече.“
Опитвайки се да се отървем от ненужните неща, всеки от нас си мисли: „Ами ако имам нужда от това?“ Ако не знаете защо имате нужда от този артикул точно сега, малко вероятно е той да бъде използван по-късно. „Разчистването“ ще помогне да поставите нещата в ред в къщата, в мислите и да дишате дълбоко.
7. Да губим време с хора, които не харесваме


„Често обядвах с колеги. Един ден ги погледнах, когато се караха помежду си, и разбрах, че не ги харесвам, злобни и дребнави са. Какво, по дяволите, правя тук?“
Животът ни е твърде кратък, за да го харчим за тези, които са ни безинтересни и неприятни, много по-добре е да се съсредоточим върху роднини и приятели, които наистина ценим. Проучване в Харвард установи, че хората, които са доволни от връзките си, са по-здрави.
8. Да търсим доброто във всеки човек


„Хората правят своя избор. Ако решат да бъдат непоносими задници, така да бъде. Вече не чувствам, че трябва да търся нещо привлекателно в такива хора.“
Ако се разровите, наистина можете да намерите нещо добро във всеки човек. Основният въпрос е дали имате нужда от него? Просто трябва да се примирите с факта, че има категория токсични личности, от които трябва да бягате като от чума. Става дума за хора, които живеят в позицията на жертва и не умеят да прощават, пасивни агресори и егоисти, които са свикнали да играят само на „една врата“. Общуването с тях само разваля настроението, отнема време и усилия.

Превод: Зарата


image0 (9K)