„Няма да има връщане“. Зеленски обеща мерки срещу корупцията в Украйна

"Няма да има връщане". Зеленски обеща мерки срещу корупцията в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обеща „решителни действия“ срещу корупционни практики във властта в Киев. Това каза той във вечерното си видеообръщение в неделя.

Новината идва на фона на обвинения към представители на властта от последните дни в съмнителни практики при военни поръчки.

Зеленски определи корупцията като „хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия“ и каза, че тя „няма да бъде толерирана“. По думите му тази седмица ще бъдат взети ключови решения за нейното изкореняване.

„Няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали позиция във властта“, каза Зеленски.

Той добави, че правителството му е приело оставката на зам.-министър след разследване на твърдения, че е приел подкуп. Президентът не спомена името на зам.-министъра.

През последните дни украински медии съобщават, че зам.-министърът на развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупка на генератори.

Те са необходими за справяне с тежката енергийна криза в страната след масови руски атаки над енергийната инфраструктура, които започнаха през есента и застрашиха оцеляването на милиони украинци, останали без отопление и електричество в най-студените месеци от годината.

В корупция беше обвинен и министърът на отбраната Олексий Резников, след като беше съобщено в украински вестник, че военните са се снабдявали с храна на силно завишени цени. Министерството на Резников определи твърденията като „неверни“ и беше поискано парламентарна комисия да проведе разследване. Очаква се Резников да бъде изслушан в парламента по въпроса.

През годините Украйна нееднократно е обвинявана в корумпирана власт и нестабилно управление. Ройтерс припомня класация на Трансперънси Интърнешънъл от 2021 г., според която страната е на 122-о място по справяне с корупцията, малко по-напред от Русия.

Антикорупционните реформи са едно от ключовите условия на Брюксел към Украйна, след като през 2022 г. Европейският съюз предостави на Киев статут на кандидат за членство.

Зеленски беше избран за президент през 2019 г., като едно от предизборните му обещания беше да промени начина на управление в Киев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)