„Няма да се спънем трети път в една и съща тиква“

Ние винаги сме искали единно дясно, но това може да е при едно условие – като алтернатива на „фалшивото дясно на социалистическата партия ГЕРБ“. С тези думи председателят на „Нова Република“ Радан Кънев откри официалното представяне на инициативата.

В залата бяха членове и симпатизанти на ДСБ, Гражданския блок, „Съюз за Пловдив“, Българска демократична общност и другите организации, които учредиха Нова Република.

Той поиска прошка заради това, че два пъти е вкарал съмишленици и последователи в коалиция с ГЕРБ.

Имаме огромен грях, особено аз – два пъти обединихме дясното с ГЕРБ – през 2009 г. и 2014 г. Два пъти дясното в България беше единно зад „Бай Кой“, повтори Кънев. Няма да се спънем три пъти в една и съща тиква, зарече се лидерът на „Нова Република“.

„Дясното може да е единно само като алтернатива на ГЕРБ, не като патерица на БайКой. Десет години той доминира българската политика – и това са години на държавен рекет върху бизнеса, назначения на партийни секретарки в публичната администрация, фалиращ малък бизнес и охранени партийни обръчи, бедни граждани и богати олигарси. Години, в които цензурата се върна в българските медии… Това е всичко, което дясното не може да бъде. Това е, което връща БСП на власт, защото на хората вече им е все едно кои комунисти ще ги управляват“, каза в словото си Кънев.

Политическият говорител на „Нова Република“ Трайчо Трайков каза, че „когато се налага поредица от все по-безпринципни компромиси, а целта изчезне зад маранята от гнили решения и политически тела“ е време България да потърси нов път, по който думите на политиците и действията им са в хармония.

„Тогава няма да е възможно единственият производител на горива да работи петнайсет години на загуба, а българите да плащат сред най-високите цени в Европа. Няма да е нормално в съда да ти трябва не адвокат, а прокурор. Няма да е допустимо медии години наред да бълват клевети за българските патриоти и да венцехвалят продажниците“, каза Трайков.

„Нова република“ означава демократи за силна България, тя е обратното на Съветска република, заяви Атанас Атанасов. Той попита защо днес на конгреса на левицата е отишъл руският посланик – те искат властта, не трябва да я получават – отговори той. Нова република ще има, когато Бойко отиде в Банкя да си гледа внучето, а Нинова стои в опозиция, посочи Атанасов.


image0 (9K)