„Няма икономическа логика“. Регионалният министър инспектира строежа на магистрала „Хемус“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира в четвъртък магистрала „Хемус“ в района на община Летница. Строителството на тази отсечка от 20 км не е започнало, но е сключен договор с фирма за 97 милиона лева за покупка на материали. 84 милиона от тях вече са изплатени, въпреки че по-голямата част от работата дори не е започнала, съобщи Комитова.

По думите ѝ на този участък има само влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП), а тепърва предстоят отчуждителни процедури с всички собственици на земя, както и оценка на цените и други процедури. След това държавата придобива собствеността на трасето за магистралата, следва изготвянето на подробни проекти и разрешения за строеж. Чак тогава може да започне строежът.

Според служебния министър няма основание вече да са изплатени сумите по 53-месечния договор. На фирмата вече е платено, например, за материали като насипи, чакъли, асфалт, бетонови изделия.

„Нямаме проектна готовност, не знаем кога ще имаме разрешение за строеж. Ние сме притеснени какво ще стане с платените пари, след като не е започнало строителството“, каза Комитова.

Част от земята, през която би трябвало да минава магистралата


Част от земята, през която би трябвало да минава магистралата

Тя посочи, че предстоят срещи с фирми, с които са подписани такива договори и са платени авансови средства.

„Това е една от мерките, които от МРРБ ще предприемем, да подобрим този процес, тъй като няма никаква икономическа логика – да дадем предварително парите за материалите, като не знаем кога ще започнем да строим. Въпреки това ще се постараем тези договори по някакъв начин да се случат“, каза още министърът.

Тя увери, че сегашното правителство няма да пречи на изграждането на АМ „Хемус“, но не може да се ангажира дали тя ще бъде завършена до 2024 г., каквото беше обещанието на предходния кабинет. Има много процедури, от които зависи това.

„Ние ще положим всички усилия този строеж, както е започнат, така да бъде завършен, като подобрим някои процеси и елиминираме рисковете, които са предприети. Този проект трябва да се случи“, добави министърът.
Няма да има забавяния по плащанията на останалите участъци от строежа на магистралата, увери Комитова.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)