Обвинените в шпионаж за Русия застават пред съда

Задържаните по обвинение в шпионаж в полза на Русия се изправят пред Софийския военно-окръжен съд. Прокуратурата иска постоянен арест за петима от шестимата обвиняеми. Мерките им за неотклонение ще бъдат гледани поотделно и при закрити врата.

Исканията за най-тежката мярка за неотклонение са внесени тази сутрин в 6 часа и 26 минути, става ясно от пресссъобщение на страницата на съда, предаде БНР.

Лицата, за които се иска „задържане под стража“ са посочени без имена, а с позициите им. Те са настоящи и бивши военни. Има и едно гражданско лице, както пишат от съда.

Зад това описание вероятно се крие съпругата на наричания от прокуратурата Резидент, за която стана ясно, че има и руско гражданство, и е била връзката между съпруга си и служител на Руското посолство.

Два съдебни състава ще гледат мерките за неотклонение. Не е ясно защо това ще става в отделни производство, след като от държавното обвинение обявиха, че е разкрита престъпна група, извършвала престъпления срещу Републиката и шпионаж в полза на Русия.

За един от обвиняемите няма искане за постоянен арест, защото, както обясни вчера в една от медийните си изяви главният прокурор Иван Гешев, той е съдействал на разследващите и е направил пълни самопризнания.

 


image0 (9K)