Обвинен за отравянето на Гебрев е третият заподозрян за покушението срещу Скрипал

Руснак, обявен за международно издирване от България заради отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, официално беше посочен от Великобритания като третия заподозрян за покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал.

„Полицията разследва разкрити доказателства, които показват, че „Сергей Федотов“ е псевдоним за „Денис Сергеев“ и че е член на руската военна разузнавателна служба ГРУ“, се казва в официално съобщение на Скотланд Ярд, разпространено във вторник.

Великобритания вече обвини двама руснаци за опита за отравяне на Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в Солсбъри. Става въпрос за пътувалите по същото време до Обединеното кралство под имената Руслан Боширов и Александър Петров. Впоследствие разследващият сайт Bellingcat идентифицира Боширов като Анатолий Чепига, а Петров като Александър Мишкин, и двамата служители на ГРУ.

През април Чепига и Мишкин официално бяха обявени от чешките власти като основни заподозрени за взривове в местни военни складове през октомври 2014 г.

В началото на 2020 г. пък българската прокуратура повдигна задочни обвинения на трима руснаци за неупешното отравяне на Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на фирмата им „Емко“ Валентин Тахчиев през април 2015 г. Тогава бяха съобщени три имена – Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов, които Bellingcat освети като псевдоними съответно на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ.

От Скотланд Ярд добавиха във вторник, че няма да отправят официално искане до Русия за екстрадицията на Сергеев, Чепига и Мишкин, тъй като „руската конституция не позволява екстрадиция на собствените си граждани“.

„Ние обаче получихме европейска заповед за арест (ЕЗА), което означава, че ако някой от тях пътува до страна, където е валидна ЕЗА, той ще бъде арестуван и ще бъде изправен пред процедура по екстрадиция по тези обвинения, за които няма давност“, се казва още в изявлението на британската полиция.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)