Обемът на депозитите в банките намалява на годишна база през декември

Обемът на депозитите в банките намалява на годишна база през декември

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Обемът на депозитите на новите договори, които бизнесът и гражданите в България са направили в банките през декември, намалява на годишна база, като спадът при спестяванията на фирмите е по-голям. В сравнение с месец по-рано обаче, намаление има само при депозитите на фирмите в сключените договори с договорен матуритет в евро. Това констатира статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Спестявания на фирмите

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове на месечна база се увеличава с 57,6% (42 млн. лв.) до 115 млн. лв., а по тези в евро спада с 34,1% (23,4 млн. лв.) до 45,2 млн. лв.

През миналия месец на годишна база най-голям е спадът на средната лихва при спестяванията с договорен матуритет в левове. Тя се понижава с 0,14 процентни пункта (пр. п.) до -0,19%.

През декември в сравнение с ноември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 0,29 пр. п. до 0,06%. В централната банка изчисляват, че средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро се запазват на нива от 0,00%.

Депозити на домакинствата

През миналия месец средната лихва по спестяванията с договорен матуритет в левове на месечна база се повишава с 0,01 пр. п. до 0,10%, а по тези в евро се понижава с 0,02 пр. п. до 0,08%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро остават на нива от 0,00%.

Средната лихва по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове, намалява незначително до 0,14%, а по тези в евро се запазва на ниво от 0,20%.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове за един месец нараства с 20,1% (21,9 млн. лв.) до 130,5 млн. лв., а по депозитите с договорен матуритет в евро – с 65,2% (50,2 млн. лв.) до 127,2 млн. лв.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО ДЕПОЗИТИ С ДОГОВОРЕН МАТУРИТЕТ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА

https://www.investor.bg/


image0 (9K)