Обичаме града си. „Механото“

„Нашите ученици са „мъжки момчета“, но родителите се стряскат като чуят „заварчик“. В 9 и 10 клас всички преминават през общопрофесионална практика. Идват в тези часове с работно облекло. Няма ученик на „Механото“, който да не е държал пилата, за да направи чук. С това се започва! Учениците ни са темпераментни, работливи и амбициозни. Избират нашите специалности, защото това ги влече, това им харесва. В часовете по практика влизат не защото такава е програмата, правят го с удоволствие, с желание!“ Това споделя с усмивка и нескрит ентусиазъм инж. Стоян Колев, директор на Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“.

Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“, популярно наричана откак съществува „Механото“, е училище дългогодишна история, отворило врати, за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестното, пътя към бъдещето.

Води началото си от далечната 1960 година и през всички години гради своя облик на училище с утвърдени традиции, средище на духовна изява, превърнало се в съвременно и модерно училище, развиващ се културно – образователен център в град Стара Загора.

Някогашният Механотехникум днес заема централно място в образователната система на Общината. Училището е с общинско финансиране. Привлича много млади хора. Макар и професионално по облик, училището дава отлична подготовка не само по специалните, но и по общообразователните предмети.

Високото качество на подготовка, съдържа­телната същност на възпитателната работа, строгият ред и дисциплина са само част от характери­стиката на училището – черти, които градят авторитета и ролята му в духовният живот на област Стара Загора в продължение на дълги години.

През изминалите години гимназията набира авторитет и влияние сред обществеността, като през последните години, този авторитет се затвърждава от широкия спектър специалности, по които в момента се обучават учениците и призовите места, които заемат в общински и национал­­ни първенства – както академични, така и спортни.

ПГМТ „Никола Йонков Вапцаров“ се адаптира към новите реалности на пазарната икономика и европейските стандарти за професионално образование.

В своето развитие учебното заведение се утвърди като професионален и духовен център, благода­рение усилията на поколения учители, всеотдайно работели и работещи за формиране на подрастващите.

Дълги години, крачка по крачка, общоучилищният колектив вървеше по пътя на успеха. По­ко­­ле­ние след поколение, хиляди възпитаници преминаваха като ято през класните стаи, усвояваха знания и отлитаха, за да ги приложат на практика в живота.

Да си завършил тази гимназия и сега е привилегия, повод за открита гордост, мерило за трайни знания и умения, стимул за духовна и практическа съзидателна дейност.

Ръководството на ПГМТ „Никола Й. Вапцаров“, Стара Загора определя своята мисия така:

Осигуряване на модерна с прагматична насоченост задължителна общообразователна и професионална подготовка по професиите по двете направления машиностроене и транспорт, насочена към качество и самостоятелност;

Формиране на практически умения и създаване на условия за продължаващо образование и развиване на личностния потенциал на учениците;

Гарантира на възпитаниците си успешна социална адаптивност и висока конкурентноспособност на Европейския пазар на труда.

 


image0 (9K)