Обичаме града си. Професионална гимназия „Джон Атанасов“

Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ подготвя ученици от 1985 година. Обучението е тясно специализирано и възниква във връзка с необходимостта от висококвалифицирани кадри по електроника  и програмиране за региона и основно за СО “Дискови запомнящи устройства”, Стара Загора.

Професионалната подготовка на учениците се реализира в дневна и задочна форма на обучение по специалността Електронна техника, профил Промишлена електроника. Успешно завършилите обучението получават квалификация “техник”.

От 01.09.1987г.  Техникум по електроника получава статут на самостоятелна учебна единица от системата на средното образование. Успешно завършилите ученици получават дипломи за средно образование и квалификация “техник”.

Необходимостта от висококвалифицирани техници по електроника нараства с развитието на новите технологии. От 1990г. в Техникум по електроника се обучават ученици по специалностите: Радиотехника и телевизия, Съобщителна техника, Електронна техника с профил Микропроцесорна техника.

От 1993г. училището носи името на Джон Атанасов – създателят на компютъра Ей Би Си. От учебната 1992/1993 година се приемат ученици след завършено основно образование и след завършен седми клас, с интензивно изучаване по английски език по специалностите: Компютърна техника и технологии, Компютърни мрежи, Телекомуникационни системи, Оптически комуникационни системи, Микропроцесорна техника, Промишлена електроника.

От учебната 2013/2014г. в ПГЕ “Джон Атанасов” се приемат ученици по специалност Системно програмиране с интензивно изучаване на английски език, а от учебната 2017/2018 година  по специалност Приложно програмиране.

Специалностите са свързани с реализирането на обучение за IT кариера с цел да се създадат условия за софтуерно професионално образование и обучение по учебни програми, разработени съвместно с бизнеса. Учениците се реализират в областите на аудио и видеотехниката, радио и телекомуникационната техника, микропроцесорната техника, компютърната техника и програмирането, промишлената и битова електроника, охранителните системи, факс и копирна техника, кабелната и сателитна телевизия, медицинската техника.

 


image0 (9K)