Областният управител на София от квотата на ИТН отказа да кръсти алея „Героите на Украйна“

Областният управител на София Иван Кючуков, който е от квотата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, върна решението на общинските съветници за кръщаването на алея „Героите на Украйна“, както и за именуването на площад на името на Борис Немцов в района на посолството на Русия. Според него решенията на Столичния общински съвет (СОС) от началото на април са незаконосъобразни, става ясно от съобщение до медиите.

На 7 април след предложение от общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски и Борислав Бориславов, беше взето решение алеята и площадът да бъдат кръстени по този начин в знак на съпричастност към украинските граждани, засегнати от руската инвазия, която започна на 24 февруари. Против решението тогава гласуваха съветниците от БСП и „Патриоти за София“. Социалистите обявиха, че ще се борят по всякакъв начин решенията да не бъдат приемани.

Областният управител Кючуков казва, че е получил „стотици сигнали от граждани“, срещу новите имена на алеята и площада. След преглед на взетите решения той е установил, че са „допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби и законите“ като се позовава на член в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В последните седмици редица европейски държави прекръстиха площади и булеварди около руските си посолства в знак на съпричастност към войната в Украйна. Гражданите организираха и множество акции пред руските посолства.

В София представителите на „Ние идваме“ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян бяха арестувани, след като заляха с червена боя табела на входа на руското посолство. По-късно те бяха освободени без да им се повдигат обвинения.

В последния месец в София, Бургас, Варна и Пловдив се проведоха многохилядни шествия, която се обявиха за подкрепа и солидарност с Украйна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)