ОБРАЗОВАНИЕ. ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА на един „Диктатор“

Хасан Ефраимов
Хасан Ефраимов

За отсъствията ли? 50 лв. за неизвинено отсъствие. Нека отсъстват. Диктатура!

Гарантирам че на тези избори няма да се появи такъв, който може да лъже повече от мен. А и да се появи, няма да си го признае. Ще е толкова хрисим. Нещо повече – нито един няма да признае, че лъже. Ако не вярвате – питайте ги един по един.
Никой не може да ви даде това, което мога да ви обещая аз. Но след изборите ще ме задминат всички до един. Даже няма да ги виждам от прахоляка, който вдигат, останал далеч зад тях, някъде в низините. Олимпийци. Ако пак не вярвате, да се хванем на бас.
И тогава? На кого ще повярвате? На мен, който ви заявявам че ще крада, ама с мярка. Толкова, че да не се усеща. А и ще пускам по нещо и на вас. Или на тях…

[ad id=“263680″]

Започваме с образованието.

Ако не наблегнем на него няма да мине много време и из Европа ще започнат да говорят за нас като за аборигените на стария континент. Та накъде без образование? Има образование, има народ, няма образование – няма народ. То и сега няма кой знае какъв народ, само че повечето от народа са дотолкова глупави че дори не знаят че са толкова глупави. Изпъчват гърди, вървят гордо и красят стълбовете на енергото, изографисани на кичозни предизборни плакати. Гледам ги в костюмите им на райета останали от абитуриентския им бал или купени на кило от втора употреба, нов внос от Германия. Закачили по едни вратовръзки. Възлите дебели като тухла четворка, производство на Каспичан. Приличат по-скоро на наградени кооператори. Щели да оправят България. Тя затова е на този хал, защото я оправят все подобни.
– Боже…, що не оправиш първо гастрита си – изричам и отминавам, получил ненадейно регургитация от рефлукс езофагита, появил се така изведнъж.
Не може да се познае че имат гастрит ли? Не на мене тия. Аз мога! Някои имат дори маясъл. Погледнете им лицата.
Умните не се обаждат много. Толкова малко са вече.
Неотдавна един мой приятел, не знам как но се озова на голям пост. Май имаше чичо в правителството. Да, ама беше толкова заблуден че не можеше дори и малко да краде. Честността му беше станала пословична. Чувам един ден две баби как го одумват.
– Глупак – изрече едната – Само зeносвал хубавия пост.
Туй то!

[ad id=“225664″]

Та, за образованието.
Първо ще въведа ученически униформи за всички училища. Може да ви се струва прекалено, но не забравяйте, че аз ще съм диктатор и решенията ми няма да подлежат на коментар. Ако се възмущавате много, веднага мога да си подам оставката и да ви оставя пак на онези, които нямат наяване и крадат без мяра. Всъщност, най-много ще реват те. Ще вдигат врява до Бога и ще го притесняват. Малко тупаник ще е направо целебен. Както казва Остап Бендер – „Има хора, които разбират само от бой“.
Ученик без униформа, веднага ще подлежи на парична глоба. Мен навремето направо ме пляскаха по врата. Плющеше шамарът по голия ми врат, ама а иди и се оплачи. На когото и да се оплачеш, получаваш нов шамар по врата. И за да плющи шамарът ни караха да ходим все нула номер. Що шамари изядох, ама какъв левент станах – за чудо и приказ. Естествено глобата ще се плати от родителите. Те сега само от мангизи разбират. От нищо друго. Тогава може и да разберат че и отговорността за децата им е тяхна, а не на учителите. Много ясно че ще се опъват, но едно запорче на заплатата и лишаване от скъпоценната ракийка вечерта ще ги лиши и от мераците им да се опъват на системата. Всъщност, ако изпълняват закона и контролират децата си, глоба няма да има. Напълно в унисон с евродирективите – родителите носят отговорност за децата си. Цивилизация!
След като ученичките навлекат един път униформите, изведнъж улиците ще се изпразнят от малолетните проститутки. Само не ме псувайте пак. Та погледнете ги как са облечени! Спрете и да казвате на бялото черно. Признайте си го поне пред себе си. Стига лъжа и демагогия. До никъде не се стига с лъжа. С демагогията без това видяхме… И за детския секс не сте чували, нали? Ученици на по 12 години… Наистина ли?
Още от сега се гответе за вечерен час. Че каква работа има едно момиче само посред нощ из улиците, ако не търси секс? Мене питайте. Аз знам всичко, не вие, които си гледате сериала вкъщи, наврени под юргана, останал ви от баба ви. Прави им се секс, та две не виждат. Само едно-три, едно-три… За толкова години стотици малолетни ученички са минали през кабинета ми за да се отърват от това, което се е появило ненадейно в утробата им. Зайченцето бяло, цял ден си играло… Само не казвайте че са от малцинството. Не са! Малцинството направо се женят и раждат. От мнозинството са. Да, вашето дете е най-умното на света, но аз мога да ви гарантирам че на тази възраст са толкова глупави, че дори секс не знаят да правят. А и за какво им е? Толкова много тайни знам, че ако си отворя устата правителството на Бойко ще падне за трети път. Но няма страшно. Аз съм професионалист и не бих го направил никога. Да, знам какво си мислите в момента. Следващия път като ме срещнете на улицата ще се чудите дали и вашето мило момиченце си е минало по реда? Някои дори ще ми се молите, за да ви кажа. Правите го редовно. Може и да е минало, може и да не е! Но аз си мълча като г.., пардон, като пукал. Обърках се. Извинявам се. Да бяхте си го държали в къщи! Не им прощават зализаните симпатяги! Мога да ви уверя в това. Друсат ги като диви джанки и без да имат и капка жал. Вашата малка кукличка… Ако не я държите в къщи. Не, дискотеката и барчето са просто повод.

[ad id=“263680″]

Естествено няма да има чавдарчета и пионерчета, но емблеми за всяко училище ще има. Ще стоят закачени гордо от външната страна на рамото. Толкова се гордеех навремето с моята емблема! Вървях и все изпъчвах лявата си ръка напред, за да видят всички емблемата. Много често я навирах досущ в очите на хората. Няма да карам децата и да носят връзки – нито сини, нито червени, пионерски. Но бих одобрил много идеята да имат ефирни шалчета, които да са с различен цвят за всяко училище. Какво по-хубаво от това по време на национални празници и манифестации да си развяват шалчетата? Из градовете и селата ще има пъстра феерия, която ще радва очите. Пардон, то из селата и старци няма вече. Какви ученици?
За отсъствията ли? 50 лв. за неизвинено отсъствие. Нека отсъстват. Диктатура! Демокрация, ама и при нея трябва да има и задължения. Не само права.
Ученик с алкохол и дрога ли? Какво е това? Ще хвърчи перушина.
Ще въведа и и глоба за обида на учител. Та аз съм диктатор. Как бих подминал това? Учителят ще решава, кога ученикът го е обидил. Това е толкова нормално.
Не си мислете че ще подмина и учителите. Един катаджия с дрегер на входа на училището ще свърши перфектна работа. Стига са се крили из храсталаците и настъпвали по невнимание самотните остатъци на хапналите вечерта развалена шкембе чорба. Нека да излязат на открито и да свършат нещо полезно. Тогава вече край на пияните учители, пък и катаджиите може да понаучат туй-онуй, че навремето май са минали между капките някои от тях. Да не забравя даскалиците… Ще ги задължа да си лекуват климактериума. Какво е това топло ми е, студено ми? Деца, отворете прозореца, деца затворете прозореца. Ами, ще си лекуват топлите вълни. Толкова е лесно. Лично ще се погрижа и за емоционалното им здраве, че повечето са се вдетинили вече от постоянното общуване с деца. Сега, като дойдат на преглед, изслушвам оплакванията им и изричам:
– Даскалица сте, нали?
– Ами да… Ама, как познахте?
Как познах? Една не ми е убягнала досега.
– Боли ме коремчето, докторе… И главичката ме боли… Сутрин очичките ми парят… И със стомахчето не съм наред…
– Ами, зъбките?
– Зъбките ми са добре, докторе.

[ad id=“225664″]

Е, и как познавам? На езика ми е понякога да изрека:
Най-голяма балтия ще играе при учебната програма. Има толкова много творби, които трябва да отпаднат от учебната програма, но не, умниците от форумите, които не са прочели и една книга през живота си не ги дават. Толкова много знаят! Това да питат експерти, хора, които се занимават с перо, къде ти? Та какви са те? Разбирачите вдигат врява до небето и при най-малките опити за промяна, а са толкова много в клетата ни държавица. Да, има много творби със съмнителни литературни качества в учебната програма. Има дори такива без качества. Заявявам ви го аз, защото другите не смеят. Защото веднага се хвърлят да ги плюят, а те са на избираеми длъжности. Или на партийни. Е, аз не съм, а и колко са ме плюли! Ако не вярвате, питайте учителките по български език и литература. Аз съм разговарял с десетки. Знаете че са ми слабост. Но само учителките, то учители по български език без това няма. Аз поне не съм срещал. По математика, да, но мъж да преподава майчин език… Та, плюят, без да си дават сметка, че нямат и бегла представа от нещата, за които се изказват. Мен да ме пита някой за мнение, когато източат нафтата ми от колата, която съм оставил, за да сменят маслото в сервиза? А колко неща още сменят, без да има нужда…
Онази вечер тръгнах да чета едно произведение от учебната програма. Не, няма да ви кажа кое е! Е, не можах… Отврат… Идеше ми да захвърля книгата. Почнах я понеже трябва да пиша по близка тема, а не исках да има повторения. Нежната ми душа се разбунтува жестоко. Идеше ми да отдам книгата на 451 градуса по Фаренхайт. И как да накарате едно дете да чете това нещо? Ами, няма да чете. И аз не издържах.
С университетите ли? Ще закрия половината от тях. То ученици няма, а всяка година нов университет. Погледнеш наляво – университет, погледнеш надясно – два. Обърнеш се назад, а на мястото, дето имаше кенеф построили университет. Затова има толкова много пикаещи по кьошетата. По-добре безработни работници, отколкото безработни висшисти, че мераците им големи. Тогава и кандидат-студентските изпити могат да имат стойност. А сега? Едва записали детето първолаче и то вече има покана от университет. И студентите могат да почнат и да учат, а не само да бухат лютеница и домашна скоросмъртница в общежитията.
Професорите ли? То в тази държава вече всеки келяв се оказва професор. Да отидат да поработят малко в чужбина. Да видим дали някой ги бръсне и за стотинка!
Мале…, пък ако вляза в Министерството на образованието. Тогава ще видите, какво значи диктатор-караконджул-перфекционист, който работи по 16-18 часа на ден. Ако за 1 месец не напишат перфектна програма за обучение… Учебниците по които учат децата сега ли? 451 по Фаренхайт и при Рей Бредбъри! Че какъв диктатор ще съм, ако няма да горя книги? Кой ще повярва? Написани са от измислени автори, гравитиращи около управляващата в момента партия. Връзкари, демек. Ако не лижат дирници, няма поръчка. Комисионче… Комисионна разплаква майката на България. Нищо друго. Комисион на катаджията, комисион на митничаря, на кмета, на губернатора, на министъра, на премиера. Опа, той не взема… Комисион, ама през крив макарон. А бе, мафия отвсякъде.

[ad id=“263680″]
Наскоро ме хвана един мастит критик за слушател. Бил и голям политик. Давали го постоянно по телевизията. Че аз отде да знам като не гледам телевизия. Бяхме седнали в някакъв ресторант на Дондуков. Манджата беше отвратителна. Цяла нощ после имах киселини. Да, ама в хотела сода бикарбонат няма. Псувах до зори. Един час продължи разборът му на моето творчество. През това време удари четири коняка. По 15 минути на коняк – чудесно постижение. Ама по 100! Рекордьор. Да ви кажа честно, нищо не разбрах. Толкова възвишен беше. Може би затова, че бях само на чаша вино, бутилка сода и ядки. По едно време даже започнах да се чудя на български ли говори. Искрено съжалих че не взех със себе си няколко речника или поне преводач.
– За моите книги говорим, нали? – не се стърпях и попитах накрая с искрено възхищение за таланта му да прави разбор.
– Та…, срещу съответното възнаграждение… – изрече накрая маститият литератор с коняците.
– Мамито ти… – отвърнах.
Глупак. Така и не се научих да водя преговори. Сега го чакам да видя, откъде ще ме удари. Да има късмета.
Мили избиратели, както виждате в образованието е голям батак и аз не се наемам да ви го оправя изцяло. Само, колкото мога. Тези, на които не им харесва нещо, могат да избягат в Европа. Без това батакът идва оттам. Та кой би седнал да учи за изпити като знае че ще го приемат и в Оксфорд дори без изпит? И нашите университети заради тях са такава. Борба за студенти. Не се заблуждавайте изобщо. Затова, ако някой ви каже че ще оправи образованието, не му вярвайте. Няма да може никой и никога. Никой няма и такава цел. Всичко е само една игра за кокала. Дори аз, който мога да лъжа така мога да го оправя само частично. Но почакайте да видите здравеопазването. Тогава вече ще ви е страх даже да умрете.
Опа, щях да забравя. И само да видя ученик с бръснати крака и халка на гъза, опа пардон, с бръснат гъз и халка на… Не, обърках се тотално. Извинявам се. Естествено че не му отива на един кандидат излязъл да ви лъже да говори нецензурни изрази. Но все пак не забравяйте че аз съм диктатор. Аре, стига толкоз лъжи че накрая ще вземете да повярвате.
До урните остава малко време. Мислете и ме подкрепете. Няма да съжалявате или ще съжалявате по-малко.
Напред. С нас е оня, дето е горе на небесата. Да си присвоим България. Тя си е наша. Стига са я крали други. И ние имаме право да крадем. Ние да не сме баламурници?

Хасан Ефраимов, 13.03.2017
Независим кандидат за премиер-диктатор

Кандидатирам се за Премиер! Да, ще крада, но ще пътувам само с правителствения локомотив от Хитрино!


image0 (9K)