Стара Загора

Обсъждаха демографската криза в Стара Загора

Промяната на негативните тенденции в демографското развитие на България обсъдиха днес в Община Стара Загора представители на различни институции свързани с проблема. В дискусията се включиха зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-областният управител Петя Чакърова, директори на професионални гимназии, представители на АРИР, Областна служба „Земеделие“, Клуб на работодателя, Търговско-промишлена палата. Българска стопанска камара, Бюрото по труда и др.
Модератор на срещата бе Сезгин Бекир, докторант към Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН).
„Темата, която ще обсъждаме, е важна и интересна. Дано се преборим с демографската криза, колкото и трудно да е това“, каза при откриване на срещата Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

[ad id=“263680″]
Сезгин Бекир обяви, че с Постановление на Министерски съвет от 8 декември 2016 г. на БАН и на министъра на труда и социалната политика е възложено да предложат мерки за преодоляване на демографската криза в България.
През 2018 г. предстои актуализиране на Националната стратегия за демографско развитие. От БАН ще предложат обширен доклад за преодоляване на демографската криза в България. Той ще е свързан с конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие по отношение на ключовите процеси, засягащи възпроизводството на населението и формирането на съвременната демографска картина: раждаемост, смъртност, (вътрешни/външни) миграции.
Ще бъдат предложени и сценарии за развитието на населението в средносрочна перспектива с акцент върху измененията в числеността на работната сила; мерки за оптимизиране на демографското възпроизводство, които са основани на изготвените научни анализи и прогнози, засягащи демографското състояние и прогнозираните развойни тенденции в страната.
По думите на Сезгин Бекир при анализа се е стигнало до обособяването на проблематични групи. Те са свързани с младата работна сила, която включва младежи между 16 и 34 години, разделени в две категории – с по-високо образование и с основно или по-ниско образование, както и в две възрастови групи от 16 до 24 години и от 24 до 34 години.

[ad id=“225664″]
„Ако се генерират идеи за промяна на нормативната уредба, ние ще ги предложим в мерките“, обеща Сезгин Бекир.
Участниците в срещата попълниха и анонимна анкета с въпроси свързани с проблемите на демографската криза и преодоляването и у нас.

Arhiv

Recent Posts

Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът...

36 минути ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

57 минути ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

58 минути ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

един час ago

Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета

В България никога не съм бил сигурен, че изборите са 100% честни, посочи той...

един час ago

ГДБОП задържа двама души в София за измама

Те са се представяли за служители на дирекцията...

един час ago
image0 (9K)