Обща стачка и протести в Бразилия, полицията атакува със сълзотворен газ и гумени куршуми

Снимка: БНР

Обща стачка и протести се проведоха във всички щати в Бразилия срещу пенсионната реформа и орязването на бюджета за образование. По данни на синдикатите са стачкували 45 милиона души в 300 града. Бяха блокирани пътища и се стигна до смущения в транспорта, предава БНР.

Някои станции на метрото в Сао Пауло бяха затворени. Там бяха задържани 14 души за нарушаване на обществения ред. Други 76 души бяха арестувани в щата Рио Гранде до Сул. В Рио де Жанейро полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, след като части на града бяха парализирани.

Администрацията на президента Жаир Болсонаро иска да повиши възрастта до 65 години за мъжете и до 62 г. за жените, както и да увеличи вноските. Според правителството с реформата ще бъдат спестени около 260 млрд. долара и социалната система в страната ще бъде спасена от банкрут.

Демонстрантите обаче са на друго мнение. „Тази реформа ще задължи работниците да работят по 40 г. в страна пълна с безработица. Това е реформа в страна, в която хората нямат стабилност на работните си места. Това е абсурдно, тази реформа трябва да бъде анулирана и ние показваме недоволството си от пенсионната реформа и ѝ казваме „не“, заяви една от протестиращите.

Друга допълни: „Ако правителството не се вслуша в гласа на хората по улиците, бъдещето ще бъде мрачно. Не виждам къде ще свърши загубата на права в една страна, която пропада всеки ден на социално и образователно ниво“.

Правителството на Болсонаро игнорира стачката. От кабинета на президента заявиха, че нямат да излязат с публично изявление.

Източник: epicenter.bg

 


image0 (9K)