Община Стара Загора няма да купи сградата на бившото АГ

Община Стара Загора не възнамерява да купува сградата на бившето АГ, каза Живко Тодоров и обясни защо

Разговорите, водени с предишният министър на здравеопазването Кирил Ананиев за съдбата на бившата сграда на отделението по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ са били в посока безвъзмездно преотстъпване на сградата от държавата на общината за стопанисване и създаване в нея на общинска здравна структура. Настоящият здравен министър д-р Костадин Ангелов е отхвърлил това. Желанието му е Общината да закупи въпросната сграда, при това по твърде завишена, според Живко Тодоров оценка от порядъка на 5-6 млн. лв.

Това няма как да се случи. Община Стара Загора не разполага с тези средства и не предвижда да влезе в заеми заради въпросната сграда. Неин собственик е УМБАЛ и съответно на болницата е грижата по поддръжката й.

На журналистически въпрос какви са правомощията на Общината, ако сградата става опасна и има ли право да санкционира собственика, г-н Тодоров обясни, че единственото, което може да направи е да огради сградата с предупредителни ленти, за да не бъдат наранени минуваци. Да, глоба може да се наложи, но предвид това, че старозагорци се лекуват в болницата, ще е все едно да вземе средствата от тях, или за сметка на здравната услуга, която получават (ако това доведе до по-малко консумативи, добра апаратура и т.н.), което не му се струва адекватно решение.


image0 (9K)