Общинският съвет подкрепи инвестиционното предложение за изграждане на нова болница в Стара Загора

Болница „Сърце и мозък“ в Бургас

С 39 гласа „за“ Общинският съвет днес подкрепи инвестиционно предложение на „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД за реализиране на проект „Високотехнологичен здравен парк „Сърце и мозък“ в Стара Загора. С вота си съветниците упълномощиха представителя на Общината в общото събрание на акционерите на „Индустриална зона Загоре“ да гласува със „за“ за продажбата на два имота, където ще бъде изградена новата многопрофилна болница за активно лечение с диагностично-консултативен център и дом за стари хора.

Планираният размер на инвестицията е над 100 милиона лева, а срокът за реализация и въвеждане в експлоатация се предвижда да е до 72 месеца. Това е най-голямата инвестиция, заявена до момента в „Индустриална зона Загоре“.

Проектът включва изцяло нови високотехнологични решения, адаптирани спрямо последните тенденции в модерната медицина и осигуряването на над 900 работни места за специалисти от различни области.

„Подкрепата за тази инвестиция е подкрепа за развитието на Стара Загора. Старозагорци заслужават да получават достъпно, качествено и модерно здравеопазване тук, а не да се налага да пътуват до други градове в страната и чужбина“, заяви общинският съветник Янко Янков. Подобно беше и изказването на представителя на БСП проф. Иван Върляков, на арх. Мартин Паскалев от ГЕРБ и Антон Андонов от ВМРО.

По време на сесията бе припомнено, че инвеститорът има изградена модерна болница „Сърце и мозък“ в Бургас и доста медицински специалисти от Стара Загора са отишли да работят там. „Текучеството на кадри в медицината към Бургас за мен е най-голямата опасност“, отбеляза проф. Върляков.

„Не би трябвало да имаме притеснение, че нов инвеститор в сферата на здравеопазването ще се появи на медицинския пазар в Стара Загора, защото именно конкуренцията е тази, която може да осигури добро качество на предлаганите услуги, с нужната компетентност и квалификация на кадри. Наистина много се говори за това, че кадрите в региона не са достатъчни за обезпечаването на толкова много работни места във всички професионални групи, които ще участват в реализирането на тази дейност, но когато има добро инвестиционна намерение, когато има възможност да се предложат добри условия за работа, могат да бъдат привлечени специалисти и от други градове, което би повишило още повече качеството на медицинското обслужване в Стара Загора“, коментира доц. д-р Емил Славов.

Йовка НИКОЛОВА

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)