Огнян Минчев към сценариста Сиромахов: 7/8 и пада цялата държава

Пост на Иво Сиромахов, един от сценаристите на Слави Трифонов от вчера разбуни кошера във Фейсбук. Сиромахов си призна, че човек харесва мажоритарната система, само докато влезе в парламента. Позицията му е важен щрих от поведението на партия „Има такъв народ” през първите два дни в новия парламент. Въпреки обещанието партията на Слави недвусмислено показва, че мажоритарната система не й е първа грижа сега.

Ето как политологът Огнян Минчев коментира думите на Сиромахов:

„Разликата между избирателната система (както и всички други институционални процедури на държавата) и Тайсън кючек е в това, че при зле обмислена смяна или промяна – „7/8 и ще си паднала“ – пада цялата държава или важни части от нея. Нашата държава и без това е паянтова – хайде да не я събаряме на юруш!

P.S. За любознателните – има една комисия на Съвета на Европа, Венецианска комисия й викат, тя не препоръчва сериозни промени в избирателните закони и правила за следващия изборен цикъл. Счита се, че промени трябва да се правят с дългосрочни съображения – най-рано за по-следващите избори. Ние досега не сме спазвали тази препоръка. Така ли ще я караме пак?”

 

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)