„Огромен страх“. Как мъже с качулки опитаха да спрат шествие срещу омразата в Пловдив

Група мъже, повечето носещи качулки, опита да спре шествието “Пловдив срещу омразата”, което се проведе в събота.

“Хората с качулки бяха повече от нас и от полицията в началото”, каза пред Свободна Европа Венета Лимберова, една от организаторите на шествието. С него инициаторите искаха да изразят подкрепата си за нападнатите младежи в края на септември в Цар-Симеоновта градина. Тогава група тийнейджъри замеряха с яйца и брашно свои връстници, за да “прочистят парка от хора с различна сексуална ориентация”.

“Бяхме обградени от всички страни”, разказва Лимберова за случилото се по време на шествието в събота. “Присъствието им, множеството им и това, че сме обградени, доведе до много страх сред хората”.

Тя е преброила 8 полицаи пред Общината и затова се е свързала с началника на Охранителна полиция в Пловдив комисар Виктор Празов. “След 10 минути беше на място, а по-късно вече имаше около 30 – 40 полицаи”.

До сблъсъци не се стигна. Мъжете, носещи черни дрехи и качулки, освиркваха събралите участници, които изминаха разстоянието от сградата на общината до Цар-Симеоновата градина.

“Много приличаше на първия “София прайд”, само без коктейлите „Молотов”. Изпитвах огромен страх”, казва Лимберова.

Заради страха Симеон Василев от фондация GLAS е помолил полицай да го изпрати след края на шествието. “Нямаше как да ни нападнат заради служителите на реда”, каза Василев пред Свободна Европа.

“Те сега очакват да им нацепим каските, за да вземат пари от Европа. Този протест е умишлена провокация, защото тези хора взимат пари от Европа. Не сме против тях, да си стоят вкъщи”, каза един от мъжете, опитали да спрат шествието, цитиран от Пловдив Прес.

“Повечето бяха в черно, с очила и маски. Не видях сред тях жена или някой, облечен по различен начин”, разквзва Симеон Василев. “За първи път някак си се върнах през 2008 г., защото усещаш някакъв голям страх, че някой може да те нападне посред бял ден, защото носиш знаме”.

Протестиращите срещу шествието носеха транспарант с надпис “Не на прайд в България”, а от другата страна младежи държаха плакат “Не на хомофобията”. “Може би е време да изберем кое от двете предпочитаме”, казва Венета Лимберова.

 

45% от гей хората в България често или винаги избягват определени места заради страх, че могат да бъдат нападнати, показват данните от официалните доклади на Европейската агенция за основни права (FRA).

България е държавата с най-ниска търпимост към ЛГБТ-общността, а според данни на Евробарометър за 2019 г. само 20% от българите смятат, че няма нищо нередно във връзката между двама души от един и същи пол.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)