Около изборите може да има ръст на заболеваемостта от COVID-19. Д-р Ангел Кунчев пред Свободна Европа

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев смята, че е възможно около изборите в България на 4 април да има покачване на заболеваемостта от COVID-19. Това ще се случи, при условие че не се спазват строги мерки след отварянето на ресторантите на 1 март, каза той.

В интервю за Свободна Европа Ангел Кунчев отчете повишаването на броя на заболелите от коронавирус в България в последното денонощие, но прогнозира, че ако предаването на заболяването върви с настоящия темп, няма да се стигне до претоварване на здравната система, каквото имаше през есента на миналата година.

По думите на Кунчев от месец март в България хората ще могат да избират с каква ваксина да бъдат ваксинирани. Дотогава обаче всеки желаещ ще бъде имунизиран с наличната ваксина.

Д-р Кунчев призна, че към момента има проблем в снабдяването на личните лекари с дози от ваксината за сметка на осигурените дози в болниците, в които бяха направени т.нар. зелени коридори, при които всеки желаещ отива и се ваксинира свободно. При доставяне на допълнителни количества от препаратите главният здравен инспектор смята, че личните лекари ще бъдат снабдени в зависимост от нуждите си и броя записали се пациенти.

По думите на Кунчев на зелените коридори може да се гледа и от перспективата, че се е получило „пререждане“ от страна на млади хора пред хронично болни и нуждаещи се, които са се записали при личните си лекари. Според него обаче е по-добре всеки, който иска, да има възможност да се ваксинира.

Ето пълният текст на интервюто:

Кога се промени ваксинационният план така, че пациентите да не се записват при личните лекари, а да се редят на опашки в болниците в т.нар. зелени коридори, обявени от премиера Бойко Борисов?

– На практика това е допълнение, а не точно промяна, защото никой не е отменял фазите, които са известни досега. Те продължават да се изпълняват паралелно и първа, и втора, и трета, само че стартирахме и четвърта, защото постепенно се увеличават доставките на ваксини.

Същевременно се сблъскахме с факта, че хора, на които по принцип вече им се полага [ваксина], понякога се колебаят, понякога се записват и се отказват, понякога размислят… В същото време има хора, които желаят да си я направят – в някои случаи това дори е наложително, защото им предстои пътуване или друго, за което им трябва документ. Така че това е една допълнителна възможност за тези, които са най-сигурни, че искат да се ваксинират, да имат достъп до ваксините.

Не се ли случва така, че хронично болните, възрастните хора – тези, които следваше да бъдат приоритетно ваксинирани след хората на първа линия, всъщност сега стоят по домовете си и чакат да им се обади личният им лекар, а млади и активни хора се ваксинират?

– Може да се погледне и от тази гледна точка, макар че това би било вярно, ако бяхме спрели работата на общопрактикуващите лекари, което не е така. От вчера до днес масово се раздават ваксини на всички тях. За съжаление не са такива количествата, че да задоволим изцяло търсенето. Ние знаем какъв е средният процент записани при общопрактикуващите лекари, които желаят да се имунизират – той е 70% в България. Това не е кой знае колко, но ако тези 70% бъдат умножени по 4300 лекари, вече прави сериозна цифра.

Междувременно има и отделни практики – вчера разговаряхме с д-р [Николай] Брънзалов, който е представител на общопрактикуващите лекари в щаба – той има записани над 300 души. Вчера е получил 20 дози, естествено недостатъчно, но ще започне процесът при всички общопрактикуващи, които са получили тези първоначални минимални дози.

Когато обявихме сутринта, че ще бъдете гост в нашето студио, веднага ни писа лична лекарка от София, която обясни, че сутринта в софийското РЗИ ваксини, които да бъдат дадени на личните лекари, които от своя страна трябва да отидат да ваксинират пациентите си, не е имало. Впоследствие следобед са получили на личен лекар по два флакона, което стига за доста ограничен кръг от нуждаещи се. Пак стигаме до това, личните лекари се обаждат на своите пациенти, които са се записали. Казват им утре ще можем да ви ваксинираме и не могат да ги ваксинират, защото нямат дози. Същевременно в болниците се ваксинира и денонощно.

– Денонощните кабинети са много малко на брой и те дават възможност на хора, които не могат по някакви причини през деня да посетят такъв кабинет, да го направят късно вечер и това започна да придобива гражданственост и повече хора да го търсят. Пак казвам, стартира имунизацията при личните лекари. Най-добре беше да можем да им дадем всичко, каквото им трябва. Ако трябва и по 300 дози на този, на когото му трябват.

За момента обаче това са възможностите. Тези дози, за които пише колежката, е точно така. Вчера, снощи, следобед, се занимавах с това. Прехвърлихме 4500 дози от други РЗИ-та, от други региони на София, за да можем да продължим процеса. Осигурихме по тези 20 дози. Въпрос на време е.

В четвъртък пристигат нови дози от Модерна. В събота или неделя, ако не ускорим процеса, защото се опитваме и това да направим, ще дойдат 57 000 дози от Астра Зенека. Така че ваксини ще има, но се разшири много фронтът на имунизация, интересът е голям и затова се стигна до такъв временен недостиг на ваксини.

Добре, казвате, че ще дойдат в четвъртък дози от Модерна, а през уикенда от Астра Зенека, което ми напомня, че искам да Ви върна малко назад във времето между декември и средата на януари. Здравният министър Костадин Ангелов шест пъти каза, че всеки гражданин ще може да избира ваксината, която предпочита и която е подходяща за него. Оказва се обаче, че такъв избор няма.

Миналата седмица във Враца проф. Ангелов призна, че на този етап няма възможност за избор и каза, че най-добрата ваксина е тази, с която разполагаме. Защо се получи така? Защо България не осигури еднакво количество от всички ваксини, за да се осигури действително право на избор на гражданите?

– Това, което направи България е да осигури сравнително еднакви количества от трите типа ваксини, тъй като беше много важно на етапа, в който се договаряше, ние да диверсифицираме риска и да имаме от всеки един подтип на ваксината. Сега, друг е въпросът, че никой по това време няма как да предвиди коя първа ще успее да вземе разрешение. Коя е малко по-напред с проучванията. Виждате, че дори и донякъде за моя изненада, аз мислех, че по-класическите ваксини ще се получат по-бързо, антигенните, а до момента такива няма на пазара.

Очакваме с нетърпение да се появят и те някъде лятото, но засега работим основно с информационни РНК ваксини и двете, и първата векторна. Втората векторна на Янсен ще дойде при всички случаи през втората половина на март. Допълнително пък тя, освен че не изисква специални хладилни условия, се полага и само с една доза, което много ще облекчи като логистика процеса.

Все повече се ускоряват доставките, все по-големи количества ще има и това, което сме казали за избор ще стане факт вероятно към края на март, разбира се за ваксините, които са получили разрешение. Няма как да имаш избор за нещо, което още не пуснато на пазара, което пък ще дойде до края на годината.

Приоритизира ли правителството Астра Зенека?

– По никой начин. Пак казвам, ако видите количествата от трите типа ваксини, те са почти идентични. Количеството ваксини, които сме договорили, надвишава на практика броя на хората, които могат да се имунизират в България, така че точно да е осигурен този максимално широк избор и да има възможност всеки един да се имунизира с това, с което иска. Той ще има тази възможност в бъдеще, няма я в момента. В момента правим това, което дойде. Ако в четвъртък ние разпределим Модерна, също по кабинетите и при общопрактикуващите лекари ще има Модерна.

А това как гарантира на гражданите, че когато се ваксинират да кажем в петък с Модерна, следващата доза, която е необходима от Модерна ще бъде осигурена?

– До момента ние пазим вторите дози на Астра Зенека за всички, за които сме започнали първата доза, за да сме сигурни, че това ще бъде факт. Така го правим и с Пфайзер за изборната администрация, защото там пък нямаме избор. Там вземаме ваксината, която е с най-къс срок на поставяне между двете игли, тъй като няма да имаме време до изборите да направим иначе втората. Отделени са количествата и за тях.

Сега вече по-редовните доставки ни дават възможност да не пазим втора игла и ние правим като първа всичко, което идва, защото знаем с 99% сигурност, че ще дойдат по-големи нови доставки. Дай Боже да нямаме някакъв технически проблем, защото се е случвало. В опита ми с обикновения календар сме имали много тежки ситуации, в които цели партиди ваксини отпадат, не отговарят на изискванията и ги спират. Самолет не може да излети от Франция, защото не знам какво и това се случва, но надявам се да не е масова практика.

Ако се случи това, какво се случва с вече ваксинираните хора с този тип ваксина?

– Нищо особено не се случва, защото има принцип в имунологията – правиш втората игла тогава, когато е възможно. Ако по някакви причини я отложиш, както е при децата – кихат, кашлят, в момента не са добре, я правиш в първия момент, когато това е възможно. Разбира се, не го препоръчвам, препоръчително е да се направи в периода, в който сме указали, защото тогава е най-добър ефектът, но нищо не се губи от ефекта на ваксината. Това е масов въпрос сега, ама какво става след първа игла. След първа игла също имаме антитела и също имаме защита, но не стопроцентова, не е такава, каквато би ни дава пълната комплектна имунизация.

Колко време от първата доза, без значение на коя от трите ваксини, човек трябва да се пази? Защото във всякакъв тип форуми се твърди, че дълго време човек трябва да се пази, докато придобие имунитет? Колко дни след първата игла си стоим вкъщи?

– Въпросът е принципен и неразбирането идва заради това, че слагаме знак за равенство между това да се пазим, за да не се разболеем, и да се пазим, за да не застрашим околните. Между 7 и 10 дни човек вече има антитела и те са на достатъчно висок титър, за да го предпазят от заболяване, или поне от тежко заболяване. Това не значи, че той не може да носи вируса. Намалява се този шанс, но може да бъде носител. Така че ако не взема мерки, не ползва лични предпазни средства, не спазва дистанция – този човек може да бъде опасен за околните. Затова препоръчваме спазването на мерките през целия период.

Има въпроси от зрители. Два обединявам: първият е ще се ваксинират ли здравните медиатори? И още един: защо на определени фирми се дава възможност за ваксиниране с РНК-ваксина, а на хора, които са във фаза 4 – не?

– Не зная на някоя фирма да е предлаган избор. Работи се спрямо това, което има в момента. Колкото до здравните медиатори – би трябвало да им е предложена ваксина. Ако не се е случило, нека ми сигнализират ще го организираме.

Друг въпрос: как ще се случва съхранението при личните лекари на ваксините, които изискват специални условия и ниски температури?

– Тези ваксини при личните лекари не изискват специални условия. Слагат се в рамките на една седмица в нормални хладилници и при отваряне на флакона се ползва в рамките на един ден. Това е сложното при логистиката: личните лекари трябва да бъдат сигурни, че имат контингента от хора, за да не се изхвърлят дози. Т.е. пристигнат ли Пфайзер и Модерна в България, те влизат при специални условия в РЗИ. След като излязат оттам и бъдат разпределени към даден личен лекар, той има една седмица да ги използва, съхранявайки ги в неговия нормален хладилник.

А кой ще контролира дали това се случва, защото вече се чуха опасения, че при положение че е толкова сложно съхранението, е много вероятно по български да не се съхранява както трябва и така да се поставят дефектни ваксини.

– То е сложно за нашата система – за РЗИ, защото трябваше в рамките на по-малко от месец да закупим всички тези съоръжения, да ги монтираме, да работят, да са сигурни. Между другото, да им вземем UPS-и, да им вземем генератори, защото ако спре токът, пак ще загубим хиляди дози. Всичко това е направено и работи. Обикновеният общопрактикуващ лекар, който задължително има хладилник за ваксини, защото те правят 800 000 ваксини годишно на всички деца в България, в него има термометър, води се протокол за отчетените градуси температура – те трябва да са от 2 до 8 градуса по Целзий и системата на РЗИ е тази, която проверява изпълняването на тези условия.

Какво ще стане, д-р Кунчев, Ви питат, с ваксината при мутация на вируса? И ще се ваксинираме ли всяка година и срещу коронавирус?

– Това вече е най-сериозният въпрос, който и нас ни вълнува много, но на този етап не можем да отговорим. Досега щамовете, особено английският вариант на вируса, се покриват от ваксините. Това е видимо, доказано, тъй като в момента английският вариант започва да превалира в големи части от Европа – във Великобритания, в Ирландия, в Португалия е над 50%, във Франция е 40%, в Гърция е някъде 5-6%. При нас все още е по-скоро изключение, но го има.

Новите – южноафриканският и бразилският – в момента се водят наблюдения до каква степен ваксината помага и при тях. Но ако този процес продължи, не ако, той ще продължи. Защото всеки вирус се изменя. Слава Богу, коронавирусите не са от най-силно изменчивите, те са три пъти по-малко изменчиви от грипния, така че няма да е толкова често, но това ще става. На базата на технологията, която имат ваксините, много бързо могат да се добавят тези промени, които да осигурят новия подвид на ваксината, покриващ новите щамове. Ако това трябва да се прави всяка година по модела на грипната ваксинация, ще е доста сложен и скъп процес.

Има ли някаква спецификация, която Вие знаете, колко време е имунитетът при поставяне на тази ваксина? Шест месеца, една година или три месеца? Колко време един имунизиран пациент може да се чувства защитен?

– С абсолютна сигурност това може да го кажете, когато мине една година след имунизацията и видим какъв е резултатът, защото ние сме заложили такава програма и тя започва да работи от следващия месец за изследване на антитела в хората, които са имунизирани – след първия месец, след третия, след шестия, след година, след две. Но на базата на данните, които имаме по принцип за ваксините и особено ваксините, които са правени срещу коронавируси, логично е имунитетът да продължава между 8 и 12 месеца, около година с постепенен спад на антителата. Вероятно това ще бъде и практиката.

Колега се включва да задава въпроси. Колегата Александър Детев пита: колко време ще продължат „зелените коридори“ и кога ще бъде изчерпан капацитетът със сегашните темпове на ваксинация?

– Капацитетът на кое?

Вероятно е имал предвид ваксини. Кога ще приключат ваксините?

– Никога. България е поръчала такова количество ваксини, че ще има за всеки, че и отгоре.

А „зелените коридори“ ще продължат колко?

– Според мен според търсенето на вакасинация. Ако те се окажат ефективни, както досега, и хората желаят да ги ползват, разбира се, че ще работят с всички ваксини, които са налични.

Добре, всички ваксини, които са налични, казвате. Ваксинирани до момента са 130 900 души, като с втора доза са ваксинирани около 28 000 души. И все пак ние сме на последно място в Европейския съюз. Здравният министър казва: това не е маратон…

– Точно така. Аз бих казал, че не е олимпиада. Добре щеше да бъде да сме малко по-напред. Всеки работи с това, което пристига и това, което има като наличност. Тъй като за месец март ние очакваме над 500 000 дози, според мен само след една-две седмици основният въпрос ще е не защо няма ваксини, а къде да отида да се имунизирам и къде каква има за да си избера от тези, които са налични.

Кога казвате, че ще бъде това? В края на март?

– При положение, че получаваме 500 000 предполагам, че в края на март вече ще има свободен достъп до ваксините и то не до една.

Добре, на този фон обаче последни в Европейския съюз, иначе очакваме светло бъдеще в края на март, се оказва, че днес здравният министър казва, че очакваме т. нар. колективен, групов, стаден имунитет в края на лятото. Тогава ли го очакваме, първо?

– Колкото по-рано, толкова по-добре. Само че за да го достигнем, трябва да достигнем тези заветни 70% имунитет. Тук вече не съм такъв оптимист. Но това няма да зависи нито от организация, нито от логистика, нито от наличие на ваксини, защото тях ще ги има. Това ще зависи от отношението на хората към този процес. А то в България никога не е било на особено високо ниво.

Сега в момента интересът е голям, дай Боже да се задържи. Но практиката от всички други ваксинации, които сме правили по различни поводи показват различно покритие. При грипа достигаме между 3 и 5%, при ротавирусната ваксина достигаме 25-30%. Но никога не сме достигали при препоръчителните имунизации 70%.

Има доста опасения, че по време на опашките при тези зелени коридори, пациентите всъщност могат да се заразят с коронавирус. Дали организацията е достатъчно стриктна и кой ще следи за нея? За отстояние, за спазване на санитарни мерки?

– Мисля, че хората които отиват да се имунизират са достатъчно наясно и достатъчно съзнателни, за да знаят, че носенето на маска и стоенето на 1.5 м от другия човек е ключово и то решава до голяма степен проблемът. Там, където по някакви причини се образуват опашки – ръководствата на болниците реагират. Опитват да организират нещата, за да няма хаос. Впечатлението ми обаче е, че чакането е между половин и един час. И също, че хората са доста съзнателни и спазват условията.

А достатъчно съзнателни ли ще бъдат хората в ресторантите, на които премиерът Борисов и здравният министър им обещаха да отворят на 1 март? Отваряне на 1 март, и то при положение, че днес заболеваемостта е 14% от всички изследвани, т.е. днес е доста високо числото на новорегистрирани болни?

– Така е. Ще видим и седмично какво ще се получи. Но ние си знаем, че макар и доста по-умерено от преди, има нарастване на заболеваемостта. И навлизаме в някакъв етап от трета вълна. Дай Боже тя да не е пълноценна вълна и да прекъсне донякъде, но заболеваемостта расте. Колкото до посещението на ресторант: аз имам особено мнение по въпроса. Ако се спазват 2-3 условия не е чак толкова рисково. Въпросът е, че при нашият манталитет те тотално не се спазват.

Не е проблем човек да иде в ресторант, да седне на 2 метра от другата маса, да вечеря и да си тръгне.

Проблем е като дойде в 23 часа певица, като се хванем на хорото, като ударим три ракии и забравим всякакви ограничителни мерки. Там стават масовите контакти и там е активният обмен на вируса. Ако успеем да влезем в нормите, за които Ви казах, отварянето няма да е толкова фатално.

Предвиждайки българския манталитет, за който говорите, с отворени ресторанти на 1 март не смятате ли, че около изборите ще има дръзко катерене нагоре в стълбицата със заболелите?

– Точно това следим. Трудно е да се прави прогноза за след месец, защото това е дълъг период. С френския колега говорих, те имат едни математически модели, които им показват, че в средата на март ще са на върха на третата вълна. Обикновено при нас това става доста по-късно от Западна Европа.

Съвсем за изборите ще стане, така ли?

– Ами да, може и така да се получи. Всичко зависи от темпа. Ако вървим с този темп, той не е толкова страшен, в смисъл – не застрашава здравната система. Няма да ги има тия случаи на чакащи в линейки, чакащи на стълби на болниците и т.н. Ако темпът обаче се ускори, ако освен английски вариант, дойде и вариантът на коронавирус от Южна Африка, нещата ще станат по-сложни.

Има ли случай в България на вируса в неговия вариант от Южна Африка?

– Нямаме до момента.

Последен читателски въпрос: какво стана с грипната епидемия тази година?

– Нямаме грипна епидемия. Нарочно търсим случаи, които да приличат на грипоподобни и изследваме. Но това при нас не е изолиран случай – и на Балканите е така, и в Европа е така. Просто короанвирусът не остави терен на грипния вирус. И това е много интересно от чисто епидемиологична гледна точка, вероятно дълги години ще се изследва. Защото показва едни взаимоотношения, които могат да се използват от епидемиологията в бъдеще.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)