Около 30% от българските пенсионери са под линията на бедност

Приходната част в бюджета се движи изключително добре, но актуализация все още липсва.

„Доста е сложна обстановката. Министерският съвет има страшно много права и възможности да преструктурира разходи, да замени едни разходи с други, така че да приоритизира в рамките на годината определени приоритети и свързаното с тях финансиране. Дори и сега, ако погледнете как върви изпълнението – ако бъдат одобрени тези допълнителни разходи, които бяха поискани в момента, сумата на похарчените пари ще бъде по-ниска поне с 1 млрд. и нещо, спрямо заложените за тази година консолидирани разходи. Трябва да се изисква по-голяма дискусия, защото това, което се предлага в момента, не е въпрос само на необходимост. Предлаганите промени въздействат върху бюджетите в следващите години“, каза финансистът Любомир Дацов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него се изисква по-широка дискусия.

„Предложената актуализация на пенсиите, която е основната актуализация, оказва въздействие върху пенсиите и разходите за всичките следващи години. Простото изчисление показва, че тази актуализация води на годишна база за следващата година води до допълнителни разходи приблизително в рамките на 1,7 млрд. лв.“, допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че никъде в Европа няма пенсионери, които да не са под чертата на бедност, дори и в най-богатата държава.

„Франция е с най-ниското ниво в Европа. Но и там около 8% са пенсионерите, които са под прага на бедност. Средното ниво е 14%, за България е около 30 и няколко процента“, посочи експертът.

„Едно просто изчисление показва, че тези, които са се осигурявали на 300-400 лв., ако това нещо бъде извършено по начина, по който се предлага, и бъдат оставени трансферите, които те получават под формата на социални помощи, добавки и т.н., ще излезе, че са се осигурявали на доход от 1 500 лв. За следващата година приходите в бюджета ще бъдат около 3-4 млрд., защото ще има по-висока инфлация, ще има икономически растеж. Разумната политика изисква да има някаква консолидация, което означава, че в бюджета ще останат около 2-2,5 млрд. лв.“, добави Любомир Дацов и е категоричен, че пенсионерите трябва да бъдат подкрепяни.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)