Окончателно! Даниел Митов е човекът на Борисов за „Дондуков“1

Бойко Борисов обяви кой ще е кандидат-премиерът, издигнат от партия ГЕРБ, научи ЗАРАТА. Информацията е тиражирана лично от Бойко Борисов. Фаворитът му наистина е Даниел Митов. Това потвърждава прогноза, тиражирана от ЗАРАТА преди часове.

„Аз съм готов с кабинета, но днес ще ви съобщя кой ще ни бъде премиер. Не че аз съм уморен, но трябва да поемем отговорност. Това е отговорност лична, на лидера. И аз я поемам. Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред новите депутати на парламентарната група.

„Откакто съм човек, аз се явявам мажоритарно на избори. Те за това искат да ни изчегъртат. Ние имаме здрава партия, силни кметове, нищо че някои ги критикувам“, подчерта лидерът на ГЕРБ на заседание на новата парламенрана група на ГЕРБ.

„ГЕРБ е мажоритарна партия – откакто съм бил главен секретар на МВР и кмет. Докато съм бил премиер, не съм се занимавал нито на 1% с партията. Затова се отказвам от двата поста – в правителството и в парламента“, обясни Борисов.

„Затова сега ще им вкарам компроматите – чекмеджета, пачки, в… задния двор. Щели да правят комисия. Кой ще ме разследва? Народът направи комисия и ме постави на първо място. Това е изборът на народа“, категорично заяви Борисов.

„Много съжалявам, че ВМРО не успяха да влязат в парламента. При патриотите стана, както преди това с Реформаторския блок. Явиха се поотделно и не влязоха“, коментира премиерът.

„Някои, които сега много говорят, може да не влязат в следващия парламент“, добави той.

„Служебно правителство има за цел да подмени резултатите от редовните избори“, посочи Бойко Борисов в коментар за резултатите от парламентарните избори.

„Цяло лято ни убеждават, че нямаме правова държава. Вчера дори се бяха засилили да не допуснат победителите на честните избори на първите редове в парламента“, посочи той, визирайки опозицията.

Борисов обяви, че предлага Цвета Караянчева, която победила в Кърджали, за председател на парламента. За председател на ПГ се предлага Десислава Атанасова.

„Взех решение да се оттегля от парламента“, обяви още той.

„Тези нови лица са от 30 години в политиката, водят политически предавания…всяка вечер в прайм тайма на бТВ се водеха политически предавания и се подготвяше цяло едно поколение. Всяка вечер бяха срещу системните партии“, заяви премиерът.

„Мария Капон мислех, че ми е приятел. Заедно ходехме по барове с нея, не можах да повярвам какво е говорила вчера срещу ГЕРБ. Били нови лица! Какво ново лице е Тотяна Дончева? Че тя игра срещу мен на кметските избори! Българският народ показа голяма мъдрост. Слави Трифонов безспорно е най-успелият в шоубизнеса, направил е бизнеса си печеливш, но дойде на друга сцена, тук трябват смели и бързи решения. Не, че съм уморен и остарял. Ние не сме Христо Иванов да сваля кметицата на Красно село и какво като сваляш отговорност. С пълномощно не се управлява, а с лична отговорност, на лидера. Кабинетът ще го кажем, когато получим мандат.

Аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако трябва, ще се намеся. Но толкова грозно постъпваха в тези месеци тези хора – толкова долно, гадно, низко и към семейството и към дома ми…Колкото и да казват, че съм остарял, не ги съветвам да ме предизвикват. Затова се оттеглям от парламента. Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер. Искам много ясно да се види разликата за евроатлантическата ориентация. Бил ми е зам., бил ми е министър на външните работи, минал е през незаслужените обвинения“, отсече премиерът.

Христо Иванов е четвърти в Бургас, сега може да отиде да бутне Росенец. Има прекрасната възможност да събори всичко. Сега да ги видим дали ще стъпят пак на Росенец. Да видим дали новите лица ще съборят Росенец, каза още Борисов.

„Показвайте какво можете“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

„Искам да сте много отговорни. Има ли добри предложения за пенсиите, за мерките…предлагайте ги и вие тези неща. Предложете още утре закона за мажоритарни избори. Нека да има мажоритарни избори – това ще е гласът на народа. Нашият първи закон е този“, заяви още Борисов.

Премиерът се обърна към Вежди Рашидов, като го поздрави за победата в Пловдив и Пловдив-област.

„Новите лица са добре забравени стари“, каза Борисов, визирайки лицата, които се лансират от опозицията, като Мария Капон и Татяна Дончева.

„Днес говорих с Каракачанов, защото с него направихме неща, които десетилетия не са направени за Българската армия. С Катя Захариева обсъдихме също за извънредно заседание в следващите дни“, обяви още той.

Парламентарната група ще се казва ГЕРБ-СДС, стана ясно още на заседанието.

„От СДС ще ги искам в кабинета. Ще има министър в кабинета от СДС“, съобщи още Борисов.

„Действайте, работете. Ще ви провокират, ще се опитват да ви ядосват, но трябва да издържите. Аз ще ви помагам“, обърна се финално Борисов към депутатите.

****

КОЙ Е ДАНИЕЛ МИТОВ

Даниел Митов е роден е на 4 декември 1977 г. в София. През 2002 г. завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет.

Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

През 2002 г. работи в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, като част от екипа на Българското училище за политика и списание „Разум“.

През 2006 г. става Изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии.

През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

Борисов ще предложи друг да го смени на поста премиер с мандата на ГЕРБ

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ? ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото редовно правителство – второто на Бойко Борисов.

За председател на Народното събрание Борисов предлага Цвета Караянчева.

image0 (9K)