Окончателно: Кметът на Пловдив Иван Тотев ще бъде съден заради поръчката за зоопарка

Прокуратурата внесе в Окръжния съд в Пловдив обвинение срещу кмета на града Иван Тотев за „значителни вредни последици“ за ръководената от него община. Заедно с Тотев ще бъдат съдени заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ в общината Димитър Колев.

Досъдебното производство по случая започна през ноември м.г., а Тотев бе привлечен като обвиняем през януари. Производството се водеше от специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура.

[ad id=“225664″]

Обвинението срещу Тотев е за пряко договаряне на изграждане на зоокът в града с изпълнителя „Запрянови 03“ ООД. С прякото възлагане кмета е заобиколил Закона за обществени поръчки,  а процедурата е проведена и без одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й.

Първоначално не е била одобрена и стойността на проекта, както не е имало разрешение за строеж и оценка на съответствието на инвестиционния проект със същестуващите изисквания на строежите.

Чрез тези нарушения Тотев е искал да набави „облага за търговското дружество в размер на 689 869.70 лв“, пишат от прокуратурата.

Кацарски и Колев са обвинени  за това, че „умишлено са улеснили кмета на община Пловдив да извърши престъплението“.

Кацарски е предложил на Тотев откритата процедура за обществена поръчка за зоокъта да бъде прекратена, а Колев е сключил договора със „Запрянови 03“ за ремонт на зоокъта, без район „Западен“ да е реалният възложител.

[ad id=“225664″]

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски са с мярка за неотклонение „Подписка“.

В началото на годината Тотев за кратко бе отстранен от поста си заради разследването на поръчката за зоопарка. Впоследствие той бе върнат на работа, след като Апелативния съд в Пловдив прецени, че оставането му на длъжност няма да възпрепятства разследването.

Тогава Тотев обяви, че не се смята за виновен и разследването не го притеснява. Той отказа да коментира производството на тогавашния етап. Районните кметове в града също застанаха на негова страна.


image0 (9K)