„Окупация“ или „администрация“? Протест в Скопие срещу думи на Заев за Царство България

Около 2000 души участваха в антиправителствен протест в столицата на Северна Македония в четвъртък. Повод бяха думите на премиера Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС, че България е приятел на страната му, а не „фашистка държава“ – препратка към времето на Втората световна война. Акцията, организирана от опозиционната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ, беше под формата на автошествие заради епидемията от COVID-19.

Изказването на Заев, който използва думата „администрация“ вместо „окупация“ по повод ролята на Царство България във Вардарска Македония между 1941 и 1944 г., предизвика остри критики не само от опозицията, но и от съюзниците и съпартийците му. През Втората световна война Царство България е съюзник на Нацистка Германия. В края на войната София преминава на страната на антифашистката коалиция.

„Имало е някога една администрация в този момент, в началото. След това България се вдига заедно с антифашизма, бори се за свобода, за демокрация и безспорно е част от антифашисткия фронт“, казва Заев пред БГНЕС. Думите му бяха възприети като отстъпление от позицията, че историята трябва да се остави на историците.

Тези думи предизвикаха реакции. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ организира протест. Лидерът на партията Християн Мицкоски обеща да започне „борба“, ако се засегнат интересите на македонската идентичност и добави, че Заев е отрекъл „антифашистката борба на гражданите“.

Президентът Стево Пендаровски, който беше издигнат от партията на Заев, също критикува изказването му. Той каза, че решение на спора с България може да има само с уважаване на достойнството на македонския народ, а антифашистката борба е „в основите на съвременната македонска държава“.

Коалиционните партньори на Заев от Демократичния съюз за интеграция също критикуваха изказването му. Бившият депутат от формацията Лиляна Поповска написа, че „подобни изказвания от македонски политици по сериозни въпроси са неприемливи.“ „От чие име се говори. Никой няма мандат за това“, допълни тя.

Драги Георгиев, председателят от македонска страна на историческата комисия, създадена с договора между София и Скопие, призова политиците да оставят историята на историците. „Комисията трябва да бъде оставена да работи без намеса и натиск“, каза той и допълни, че историческите въпроси не бива да се използват като политически инструмент.

Заради острите реакции в Северна Македония Заев обясни думите си. „Царска България през 1941 г. застава на страната на Тристранния пакт, но никой не е питал българите на референдум, за да може цяла България да се квалифицира като фашистка“, каза той на пресконференция. „Това е окупация, но не е основание да се каже, че цял един народ, независимо дали е македонски, албански, български, сръбски, е окупатор. Затова казвам администрация. Защото тогавашното ръководство на България, Царска България се присъедини към Третия пакт, както всички знаем и това е факт.“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)