Олаф Шолц отхвърли възможността за ограничаване на скоростта по аутобаните

Олаф Шолц отхвърли възможността за ограничаване на скоростта по аутобаните

Снимка: Bloomberg L.P.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц изключи възможността за въвеждане на ограничения на скоростта по аутобаните в страната за справяне с енергийната криза, съобщава Automobilwoche.

„Това правителство не се съгласи по темата и затова това няма как да бъде реализирано“, изтъкна Шолц, представител на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), в отговор на въпрос на гражданин по време на интервю за телевизия ARD. 

Още по темата

Под натиска на Свободните демократи е заложено в коалиционното споразумение на „правителството на светофара“, че кабинетът няма да налага ограничаване на скоростта по аутобаните. Някои политици се застъпват за временно ограничаване, но като цяло този въпрос остава извън масата за преговори между отделните партии.

На въпрос за възможните индивидуални мерки в борбата с изменението на климата, канцлерът каза: „Това е въпрос, който винаги ме кара да се чувствам малко неудобно“.

Шолц заяви, че се е уверил, че неговият доставчик на енергия му доставя електричество, което е неутрално по отношение на въглеродния диоксид. Въпреки това той призна, че въглеродният му отпечатък е „ужасен“.

Отделно, Шолц изтъкна, че би било грешка, ако европейските държави станат силно зависими от руската енергия.

„Трябваше да инвестираме в цяла Европа в инфраструктура, която ни дава възможност да променяме вариантите за доставките“, каза той, добавяйки, че е „много обезпокоен“ заради рязко ускоряващата се инфлация в сферата на енергията.

Очаква се по-късно в понеделник Шолц да се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Двамата ще обсъдят актуални въпроси от международната, двустранната и европейската политика, според правителственият говорител Щефен Хебещрайт.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)