Омбудсманът се закани незабавно да сезира КС за частното финансиране на партиите

Омбудсманът Мая Манолова се обяви против частното финансиране на партиите и за намаляване на държавната субсидия на 1 лев на глас. Манолова призова народните представители да не приемат промените за неограничено частно финансиране на политическите партии. Според нея новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби и арогантно легализират интересите на олигархията за сметка на правата на гражданите и политическия плурализъм.

Мая Манолова е категорична, че ако предложеният корпоративен модел за финансиране на политическите партии бъде приет, тя „незабавно и без колебание“ ще сезира Конституционния съд заради погазване на принципите на демократичната и правова държава и на политическия плурализъм.

Омбудсманът написа открито писмо до народните представители, в което казва:

Обръщам се към Вас, за да заявя категоричното си несъгласие с предвидените изменения в нормативната уредба, уреждаща финансирането на политическите партии, с които се допуска неограничено частно финансиране на политическите партии и безвъзмездно ползване на държавни и общински помещения за осъществяване на тяхната дейност.

В същото време, макар и безкрайно закъсняло като реакция, подкрепям предложението за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Този въпрос беше решен с волята на суверена на референдума още през 2016 г., когато 2 516 791 гласоподаватели отговориха с „Да“ на въпроса „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. Но това не означава, че гражданите са подкрепили т.нар. отворено финансиране на политическите субекти.

Промените, с които се въвежда неограничено бизнес финансиране на политическите партии, са грубо нарушаване на демократичните принципи и връщане на стари уредби, които бяха отменени като мярка за премахване на възможностите за зависимост на политическите субекти от частни интереси.

 


image0 (9K)