Омраза, презрение, погнуса

Милиони се бяха настроили за бурна вечер: как ще се държи Тръмп след скандала с видеото, което го разобличава като сексист? В крайна сметка вторият тв-дебат между Клинтън и Тръмп премина без изцепки. Но с много омраза.

В този дуел съдържателните спорове бяха дори по-малко, отколкото в първия. Това си беше направо психо-война. Как ще реагира Доналд Тръмп на новопоявилото се видео, което го разобличава като мачо, презиращ жените? И какво ще направи Хилари Клинтън, ако нейният съперник я атакува заради сексуалните похождения на съпруга ѝ?

Как се отклонява внимание

Битката започна още преди началото на самия телевизионен дебат. Час по-рано Тръмп неочаквано свика импровизирана пресконференция, на която четири жени го дариха с доверието си, а три от тях обвиниха Бил Клинтън, че ги е подлагал на сексуален тормоз.

Без съмнение това бе замислено като неочаквана атака срещу Хилари Клинтън. По този начин Тръмп се опита да я извади от релсите и да си върне част от изгубения терен. Имаше нещо призрачно в момента, когато брачните партньори на двамата дуелисти също се включиха в телевизионното шоу. Погнусата, която излъчваха в мига на задължителното ръкостискане, можеше да се усети дори без да си в залата.

Без изцепки, но и без победител

Изобщо цялата вечер премина под знака на презрението и омразата. С мимиката и с езика на тялото двамата кандидати ясно показаха, че не могат да се понасят, но на словесно равнище се контролираха толкова добре, че в крайна сметка не се стигна до изцепките, които мнозина тайничко очакваха. За Хилари Клинтън такова поведение можеше да се очаква. Не само защото в хода на десетилетната си кариера често е попадала в ситуации, изискващи желязна дисциплина, но и поради това, че наистина желае в дебатите да изясни своята позиция по конкретни теми. Клинтън отново и отново обяснява както на своите привърженици, така и на избирателите, които все още не са взели решение, защо именно тя е по-добре квалифицирана за президентския пост и с какви точно планове ще влезе в Белия дом.

Инес ПолИнес Пол

И в някакъв смисъл беше несправедливо, че не успя да спечели този втори дуел. Победата ѝ зависеше единствено от това дали Тръмп ще се държи нелепо. А той не го стори. Да, и този път Тръмп не успя нито да отговори по същество на конкретните въпроси, нито пък да представи смислен план за осъществяването на своите щедри обещания. Ала неговите убедени последователи няма да му вържат кусур. Те споделят неговата открито демонстрирана омраза към Хилари Клинтън. И нищо чудно дори да харесват крайности като обещанието му да я вкара в затвора, ако стане президент. Та нали на всеки митинг в подкрепа на Тръмп могат да се видят безчет тениски тъкмо с този надпис: „Хилари в затвора”.

Единствената добра новина

И все пак: на този дебат Тръмп определено изгуби гласове – гласовете на онези избиратели, които все още не са решили кого да подкрепят. А именно те може да се окажат решаващи в тези толкова ненормални избори. Може би Хилари Клинтън е успяла да ги убеди с прецизните си обяснения и със своята новопоявила се топлина. Но е факт, че тя не спечели онази недвусмислена победа, на която мнозина се надяваха. Спектакълът продължава. Единствената добра новина от този дебат е, че времето до 8 ноември се скъси с още един ден.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)