Световни новини

ООН отправи остри критики към Швеция заради зачестили расистки инциденти

ООН изрази силно притеснение заради увеличаващите се инциденти на расистка основа в Швеция, съобщи електронното издание „Локал“. Острата критика към скандинавската страна се съдържа в доклад на Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, който е посветен само на ситуацията в Швеция.

[ad id=“225664″]

В него се подчертава, че „расистката реч на омразата срещу шведи от африкански произход, евреи, мюсюлмани и роми“, е особено разпространена „по време на предизборни кампании, а също в медиите и в интернет“.

Комисията на ООН изразява и безпокойство от съобщенията за запалени джамии и центрове за прием на бежанци.

Няколкото пъти са запалвани бежански центрове в различни райони на Швеция след 2015 г., когато броят на мигрантите в страната значително се увеличи. Най-малко 112 пожара са избухнали в бежански центрове или в сгради, които е планирано да приютят мигранти през 2016 г., сочат данните на шведската полиция.

[ad id=“263680″]

Джамиите също често са обект на палежи и на расистки вандализъм. Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация критикува властта в Стокхолм за „липсата на достатъчно финансиране, за да се осигури охрана на джамиите срещу нападения“, пише „Сега“.

[ad id=“236993″]

В публикувания доклад е подчертано, че в Швеция има „стереотипно представяне на мюсюлманите от медиите и от политиците“. ООН също е недоволно, че властите позволяват съществуването на расистки и екстремистки организации, както и че им позволяват да организират демонстрации. Документът съдържа критики за това, че Швеция не разследва престъпления, извършени от неонацистки групи като тероризъм.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост за по-добър живот

Празникът е на всички етноси и религии...

1 минута ago

В последния почивен ден се очаква засилен трафик но пътищата в страната

Продължават и проверките на "Пътна полиция"...

2 минути ago

Литийно шествие на Бачковския манастир на втория ден от Великден

Вярващи съпровождат чудотворната икона на света Богородица...

15 минути ago

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

един час ago
image0 (9K)