ООН призова Армения и Азербайджан към примирие. Жертвите в Нагорни Карабах се увеличават

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш проведе видеоразговори с лидерите на Армения и Азербайджан Никол Пашинян и Илхам Алиев, в които призова за примирие в Нагорни Карабах. Междувременно броят на жертвите в подновения конфликт достигнаха най-малко 65 души. През последните дни двете страни изнесоха противоречиви данни за броя убитите.

Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах е от края на осемдесетте години на миналия век. Тогава населената основно с арменци Нагорно-Карабахска автономна област с поддръжката на Армения обяви, че напуска Азербайджанската съветска социалистическа република.

През септември 1991 година автономната област провъзгласи създаването на Нагорно-Карабахска република. Между 1988 и 1994 година във въоръжения конфликт в сепаратисткия регион загинаха около 30 хиляди души, а няколкостотин хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Републиката не е призната от нито една страна член на ООН.

В двата си разговора в понеделник вечерта Гутериш е изпратил едно и също послание до враждуващите сили. Освен за деескалация на напрежението, неговият призив е бил без предварителни условия двете страни да се върнат към преговорите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Във вторник се очаква Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно събрание, на което да бъде обсъдена ситуацията в Нагорни Карабах.

С призив за прекратяване на огъня излязоха и правителствата на Великобритания и Канада. В обща позиция външните министри на двете страни Доминик Рааб и Франсоа-Филип Шампан призоваха Ереван и Балу да се върнат към преговорите и незабавно да прекратят военните действия. По-рано с подобни позиции излязоха още Русия, САЩ и Франция.

Призивите за примирие в Нагорни Карабах идват на фона на засилващите се притеснения от евентуална намеса на Русия и Турция в конфликта. Моксва разглежда Армения като свой стратегически партньор в региона, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече израз подкрепа за Азербайджан.

Междувременно стана ясно, че Швейцария е изразила готовност да бъде домакин на среща на високо равнище между Азербайджан и Армения. От Берн напомнят, че двете държави са длъжни да спазват нормите на международното право.

Напрежението в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември. Ереван обяви военно положение и пълна мобилизация, а азербайджанския президент Илхам Алиев обеща „победа“ над арменските сили.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)