Опасностите, които дебнат децата през лятото

Лятото не e само дългоочакваните месеци почивка от училище и забързания ритъм

 Любимото време на годината е изпълнено с разходки на чист въздух, посещения на атракции и пикници. Но родителите трябва да помнят, че топлината, слънцето и някои насекоми могат да навредят на детето, ако не се спазват предпазни мерки, напомня Mila.bg.

Лекарите настоятелно препоръчват да се разхождате с детето по-често, за да може организмът му да получава витамин D. Необходим е за растеж, развитие на скелета и формиране на силен имунитет. Но излагането на слънчева светлина може да причини прегряване и топлинен удар. За да не се превърнат разходките в играчка-плачка, следвайте прости правила:

– Не излизайте от 11 до 16 часа. Това е периодът на най-голяма активност на слънцето.
– Изберете удобни дрехи, изработени от памук и лен, не забравяйте да вземете шапка за разходката.
– Изберете дрехи в светъл цвят, изработени от естествена материя за децата, които не ограничават движението.
– Не забравяйте да прилагате слънцезащитен крем и лосион върху кожата на бебето дори в града.

За деца над 5 години не забравяйте да закупите слънчеви очила с добро качество. Дайте предпочитание на модели с поляризация, които ще предпазят чувствителните очи от вредното излъчване.

През лятото децата обичат да карат колело, научават трикове за каране на скейтборд или ролкови кънки, но никой не е застрахован от наранявания и падания. Ето защо не забравяйте да закупите набор с качествена защита под формата на наколенки, накалакътници, каски и прочее. Проверявайте по-често състоянието на детските превозни средства и спортното оборудване.

Вредни насекоми

През лятото кърлежите се активират, рискът от оси или ужилване от пчели се увеличава. Вземете затворено облекло за разходка из гората и противоалергични лекарства.

Хранително отравяне

През лятото  рискът от чревни разстройства се увеличава при консумация на застояли храни, лошо измити плодове и зеленчуци. Затова лекарите препоръчват да се вземат повишени предпазни мерки, да се мият храните по-често, не забравяйте за термичната обработка. Антисептиците ще помогнат за почистване на ръцете от бактерии в „условия на пътуване“, премахвайки предпоставките за опасни инфекции.

Бележка за родителите

Много опасни ситуации могат да бъдат предотвратени, ако не забравите за прости предпазни мерки. Учете децата на правилата за поведение на улицата и водоемите според тези инструкции:

– Да не излиза от двора, да не напуска с непознати или връстници.
– Да не играе на покрива на висока сграда, на строителни площадки, в – мазето.
– Да използва защита при каране на велосипеди, скейтбордове.
– Да избере безопасно място за каране, далеч от натоварените пътища и паркинги.
– Обяснете му правилата за поведение по време на гръмотевична буря.
– Обяснете му защо е опасно да пали трева.
– Дръжте всички градински инструменти заключени, не оставяйте коси и секачи без надзор.
– Затворете кладенци и компостни ями, не го пускайте в гората с приятели, без да са придружени от възрастни.

Източник: https://www.dunavmost.com/


image0 (9K)