Операта се оказа тясна за всички присъстващи на концерт-спектакъла Второ основно училище

Залата на Държавна опера – Стара Загора се оказа тясна за всички присъстващи на концерт-спектакъла „Пътят на светлината“, посветен на 60-годишнината на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ и 190 години от рождението на неговия патрон.

[ad id=“263680″]

За още големи намаления вижте ТУК

В програмата бяха включени клуб „Играя, уча и творя“ с ръководител Мима Михайлова, приказката „Пеперудена магия“ с учениците от IV Б клас, с ръководител Мара Цонева, както и танцът на подготвителната група с ръководител Магдалена Славова – „Горска пътечка“. С музикални изпълнения участие взеха Вокална формация „Славейчета“ с ръководител Даниела Димитрова, както и бившите възпитаници на училището Вяра Иванова, Илиян Косев и Теодор Кръстев, като част от тях бяха подкрепени от Военния духов оркестър на Втора Механизирана бригада с диригент Цветомир Василев. В танцувалното изкуство се откроиха балетните хореографии на Кремена Костова, ДЮСОБ „Маргаритки“ с хореограф Радост Младенова – Арабаджиева, Школата за класически танци към читалище „Родина“ с ръководител Снежана Дескова, „Шоу-танцът“ на Карина Русева, Пламен Христов и танцьорите от Клуб по спортни танци „Загора Данс“, а също и „Тракийската импресия“, изпълнена от Танцова формация „Тракийче“ при читалище „Георги Бакалов“ с ръководител Росица Христова. Бурни овации получи и съчетанието с лента на златното момиче на Стара Загора – Ася Иванова, която също е възпитаник на училището. Интересно е да се отбележи, че във всяка една от групите или формациите изброени по-горе преобладават Славейковчета, както често наричат възпитаниците на Второ основно. Конферансиета на спектакъла бяха невероятните Александра Петкова и Християн Величков.

[ad id=“225664″]

„Сърцето човешко има много дати и събития, които напомнят, вълнуват и остават там завинаги. Такъв ден е и 17 ноември, датата на свято признание и преклонение пред Петко Рачов Славейков, поета, книжовника, политика, белетриста, патрон на нашето училище, утвърдило се в годините с успехите на своите възпитаници. С възрожденския дух, с традициите и с богатата история. За 60 години, през класните стаи са преминали много ученици, хора с различни професии днес, със съдби различни, но може би първото нещо, което всеки един от тях е научил от своите учители е любов. Любов към училището, науката, българското, към всяко нещо, с което се захващат, за да постигат успехи. И днес лицата ни грейват!“, обърна се към официалните гости, бившите и настоящи възпитаници, учители и родители директорът Милена Желязкова. На тях тя пожела да са здрави, щастливи, да постигат успехи и да пазят винаги добрите спомени от училището. Тя не пропусна и всички спомоществователи, без които инициативите /редица срещи на известни българи с ученици, издаване на юбилейна книга, подреждане на фотоизложба, а също и самият концерт-спектакъл/ е нямало как да се случат.

Събитието уважиха народният представител Борис Кърчев, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на РУО Татяна Димитрова, началникът на отдел „Образование, култура и младежки дейности“ Пенка Чавдарова, председателят на ТД ДАНС Георги Георгиев, обмудсманът Надежда Чакърова – Николова, председателят на Училищното настоятелство Румяна Бончева, представители на Старозагорска митрополия, Тракийски университет, учебни заведения от цялата страна и други.

Кулминационният завършек по повод юбилейните чествания, преминали под мотото „Като Второ няма Второ!“ приключи с изпълнение на „Моя страна, моя България“ на Тримата тенори – Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров, много цветя и десетки поздравителни адреси.

Автор: Благовест Илиев


image0 (9K)