На опера в Стара Загора през януари и февруари

2021 година е посветена на 50-годишнина от построяването на сградата на Държавна опера Стара Загора и ще бъде ознаменувана с поредица от специални събития.

Първото събитие в програмата е планирано за 29 януари. От 19.00 часа ще бъде представен интерактивният концерт-спектакъл ДЖЗОСПЕКЦИЯ, който вече в продължение на пет сезона неизменно присъства в афиша на театъра.

На 4 февруари от 19.00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора кани своите почитатели отново да се потопят в магията на спектакъла „Лебедово езеро“. Примабалерината Анелия Димитрова ще се превъплъти в ролята на Одета/Одилия, а Фиорди Лоха ще изпълни ролята на принц Зигфрид. Участват още Томоки Ишиго, Ивайло Янев и цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.

През месеците февруари и март Държавна опера-Стара Загора за пореден път ще бъде домакин на Майсторския курс по оперно дирижиране на маестро Деян Савич. През юни ще се проведе осмото издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube. Престижното събитие ще се състои за първи път на сцената на Старозагорската опера.

На 12 февруари от 19.00 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи концертно изпълнение на „Дон Жуан“ – опера в две действия от В. А. Моцарт.

Младата оперна певица мецосопраното Даниела Нинева ще се представи в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе на 16 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

„Палячи” от Руджеро Леонкавало и „Замъкът на херцога Синята брада” от Бела Барток са следващите оперни заглавия, които ще бъдат представени в една вечер на 19 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Спектаклите ще дирижират участниците в Международния майсторски курс по оперно дирижиране с ръководител Деян Савич.

Първото премиерно заглавие на Държавна опера-Стара Загора за 2021 г е на 26 февруари от 19.00 часа и на 27 февруари от 16.00 ч. – едноактната камерна опера „Двамата свенливци“ по музика на Нино Рота.

При провеждането на събитията ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

 


image0 (9K)