„Опит за съживяване“. Как едно малко село стана графити столицата на България

Старо Железаре е едно обикновено село в Южна България. Намира се в община Хисаря в Пловдивска област и според последното преброяване населението му е малко над 400 души.

Изглед от високо към село Старо Железаре.


Изглед от високо към село Старо Железаре.

През последните 7 години обаче то има необикновена съдба. Това, което го отличава от всички останали села в България, а може би и в света, са стотиците изображения, изрисувани върху дуварите и къщите.


Заслугата за тях е на една българо-полска двойка. Съпрузите Венцислав и Катаржина Пирянкови живеят в полския град Познан, където преподават изобразително изкуство. От 2015 г. насам двамата всяко лято пътуват до Старо Железаре. Там е къщата на бабата и дядото на Венцислав.


Двамата водят със себе си свои студенти и заедно рисуват по стените в селото всеки ден сутрин и вечер в продължение на няколко седмици през юли и август.

Катаржина определя тази идея като „опит за съживяване на селото“. След падането на комунизма в края на 90-те години на миналия век повечето жители напускат Старо Железаре и отиват в големите градове или в чужбина.


Венцислав казва, че концепциите за изкуството, което ще бъде изрисувано върху селските стени, се измислят „с един вид брейнсторминг, особено вечер, след като пийнем по малко“.


Местните жители на селото първоначално са скептични към проекта. „Интересно е“, казва Катаржина и добавя: „В началото ромското общество тук беше по-отворено към това.“

Полската студентка Тамара Тарнавска рисува стена в Старо Железаре.


Полската студентка Тамара Тарнавска рисува стена в Старо Железаре.

След като графитите започват да привличат туристи обаче, останалата част от местното население също започва да проявява жив интерес към идеята.

„Сега местните жители дори чакат на опашка, за да им нарисуваме стените“, разказва Катаржина.


Много картини включват местни герои. Например крава, изобразена заедно с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, всъщност живее в имота, на чиято стена е нарисувано произведението.

Анна Косик минава покрай стена, изрисувана от полски студенти това лято.


Анна Косик минава покрай стена, изрисувана от полски студенти това лято.

Анна Косик е една от студентките на Венцислав и Катаржина, които идват в Старо Железаре. Казва, че се е „влюбила в България“ заради дружелюбието на селяните и ще дойде и следващото лято, за да продължи работата си по проекта за изкуство на открито.

Обществена тоалетна с принцеса Даяна и обезличен портрет на Ангела Меркел. До тях са нарисувани местни жители.


Обществена тоалетна с принцеса Даяна и обезличен портрет на Ангела Меркел. До тях са нарисувани местни жители.

Не всички местни обаче харесват графитите. Някои творби са били тихомълком пребоядисани, а образите на някои политически фигури, сред които този на бившия германски канцлер Ангела Меркел, са заличени от стените.


Собственикът на една от изрисуваните къщи, моли на стената му да бъде избразен портрет на Йосиф Сталин. Образът обаче е обезличен с червена боя. Собственикът на къщата пък е изобразен върху козел, изправен срещу бившия съветски диктатор.


Според Катаржина непрекъснато разрастващият се проект изглежда е единствен в света. Днес селото е включено в някои екскурзионни програми, а по улиците му могат да бъдат видяни туристи през повечето летни дни.


„Не виждаме края на историята. Мислим само за процеса, за новите идеи“, казва Катаржина, признавайки, че проектът няма конкретна крайна цел, тъй като в селото все още има много неизрисувани стени.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)