Опозицията не успя да бутне зам.-шефа на НС Мирослав Иванов от ПП

Зам.-председателят на НС Мирослав Иванов от ПП остава на поста, след като искането за отстраняването му внесено от опозицията, не мина в пленарна зала.

Дебатът продължи три часа и половина, а поводът за искането стана отнемането на думата от председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от страна на Иванов миналия петък.

В мотивите си от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ посочват, че Мирослав Иванов не се справя със задълженията си, допуска груби грешки и не спазва процедурите, когато той председателства заседание не се спазва политическия плурализъм и липсва ред в пленарната зала.

Според опозицията поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група – на ГЕРБ и нейния председател. В мотивите за искането се посочва още „системно превишаване на права – налагане на наказание на народен представител без аргументи и отнемане на възможността на опозицията за изказване, както и системно неизпълнение на задължението – осигуряване на реда в пленарната зала и спазване на парламентарния правилник“.

В началото на дебата пръв взе думата председателят на НС Никола Минчев, който се изказа категорично в защита на Иванов.

Той посочи, че в мотивите са са изброени три конкретни случая за нарушения от страна на Иванов.

Първият е от извънредното заседание на 1 март, когато Иванов наложи наказание „забележка“ на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, като от опозицията твърдят, че председателският съвет е отменил наказанието.

„Но лидерът на „Възраждане“ не е оспорвал наказанието си и то е останало валидно“, опроверга Минчев.

При следващия случая Иванов наложи „забележка“ на Костадин Ангелов от ГЕРБ, която наистина е била оспорена и отменена. Тогава Ангелов даде шишенце с таблетки с успокоително на Иванов, докато ръководеше пленарното заседание.

Третият случай е от миналия петък, когато беше отнета думата на Десислава Атанасова. До това се стигна, след като реши да отговори на финансовия министър Асен Василев, който се изказа след прочетена от нея декларация.

„Ролята на председателите на парламентарните групи е много важна и тази значимост дава възможност и може да обоснове по-висока степен на толерантност и може да се стигне в по-леките случаи компромиси. През миналия петък декларацията, която чете Десислава Атанасова вместо 10 минути, продължи над 12 минути, в този случая председателстващият има право да прекъсна изказващия се, но Иванов не го направи, защото това е дух, отношение към парламентаризма и политическия плурализъм, за който твърдите, че е нарушен“, обърна се към опозицията Минчев.

Той призова депутатите от ПП да подкрепят с аплодисменти Мирослав Иванов, а те се отзоваха на призова и станаха на крака, за да ръкопляскат.

Искрен Митев от ПП коментира, че българският народ е отнел думата на ГЕРБ, когато не е гласувал за партията.

„А ние от ПП, ИТН, ДБ и БСП сме тук, за да има ред и равноправие“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

„Тук думата на опозицията се лее с опитите за пропаганда, фалшиви данни и факти, манипулации, а често и като амбулантна търговия, търговци, които търгуват с всичко дори с националните интереси“, обвини Мирослава Петрова от ПП.

Андрей Гюров от ПП обвини опозицията, че във всеки един момент се опитва да вкара клинове в управлението колкото и да не е държавническо това поведение на фона на кризата.

„Вие направихте своя опит да видите, че опозицията е обединена, но се видя и че управляващите са обединени“, каза той.

Виктория Василева от ИТН посочи, че българският парламент е еманацията на състоянието на българския народ и явно „не може да се отдели от нравите български“.

„Чухме, че не трябва да се спазва само точката на Правилника, а и духа на Народното събрание, но ако трябва да направим нещо, за да спасим парламента от ниския рейтинг, е да осъзнаваме и собствените си грешки“, призова тя.

Самият Мирослав Иванов коментира, че повече от три часа депутатите осъждат една тема, която за него е политическа демагогия.

„Аз лично се чувствам неудобно, че загубихме толкова много пленарно време, за да обсъждаме моето поведение. Винаги съм се старал да спазвам не само буквата, но и духа на закона. Неведнъж съм оставял колеги от опозиция да говорят повече от допустимото време, да се изкажат по същество в процедури и тези аргументи са несъстоятелни. От мотивите става ясно, че опозицията няма разумни аргументи и добра мотивировка, тези аргументи са несъстоятелни“, отсече той.

„Тук има 240 души и никой не може да определя тяхното поведение сам, поведението им зависи от тяхното възпитание, достойнство, чест, морал. Думи, които много рядко се използват от тази трибуна, аз често се чувствам неудобно от това, което казват, от поведението им, но не съм се обърнал с неуважителна дума към депутат от опозицията, въпреки че многократно съм бил обект на обиди и неуважително отношение, но аз съм запазвал добрия тон. Г-жо Атанасова, ако сте се почувствала обидена, имате моите извинения“, заключи Иванов.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)