Орбан се отказа от бързо отваряне на училищата и го отложи с един месец

Правителството в Будапеща отложи плановете си за отваряне на средните училища за средата на месец май. Унгария е сред най-тежко засегнатите страни в Европа от третата вълна на пандемията от COVID-19.

Премиерът Виктор Орбан обяви в петък пред държавното радио триседмично отлагане. Така средните училища ще отворят от 10 май.

Решението идва след призиви от учители, родители и ученици да не се бърза с отхлабването на мерките, защото новите случаи на коронавирус не намаляват достатъчно бързо. Унгария отбеляза рекорд на 26 март с 11 265 новозаразени само за ден.

В сряда унгарските власти започнаха да отхлабват мерките с аргумента, че една четвърт от населението вече са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19.

Унгарската медицинска камара обаче определи това като преждевременно. Орбан и неговата партия Фидес настояват за бързо отваряне, за да помогнат на унгарската икономика.

Унгария е единствената страна в Европейския съюз, която вече ваксинира своето население с руската „Спутник V“ и китайската Синофарм. Страната е сред най-бързо ваксиниращите в ЕС, но в същото време е и сред тези с най-висока смъртност.

Руската ваксина не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA). В сряда от регулатора обявиха, че ще разследват дали “Спутник V” не е била тествана насила върху хора.

Будапеща е един от 12-те града, в които трябваше да се играе отложеното за средата на юни европейско футболно първенство Евро 2020. Орбан каза, че се надява феновете да могат да са на трибуните с „ваксинационна карта“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)