Осман Октай: Борисов се страхува да не бъдат осветени други негови зависимости

Осман Октай, основател на ДПС, бивш депутат, дълги години дясна ръка на Ахмед Доган, преди през 2001 г. да бъде отстранен от ръководството на партията заради несъгласие с лидера й, коментира по БНР политическата криза.

Това, което се случи на протеста на 2 септември, заглуши призива на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за оставка на премиера и цялото правителство, както и на президента Румен Радев, и за съставяне на експертен кабинет.

Тези послания не са писани нито от Карадайъ, нито от Доган. Винаги съм казвал, че са други центровете, които чрез модела „Доган“ контролират процесите в страната. Зад думите на Карадайъ стоят сенките на задкулисието още от времето на Кръглата маса, целия преход и т.н., които моделираха този политико-олигархичен модел за управление на страната с посредници – политически, финансови, управленчески и т. н.

Експертният кабинет цели хаос, чрез който задкулисието да поеме целия контрол във властта,

както през 1992 година правителството на Любен Беров.

С показването на спалнята на Бойко Борисов, с чекмеджетата, задкулисието, чрез службите, му каза, че е достатъчно зависим и трябва да изпълнява всяка поискана от тях услуга и задача. Затова след показването на тези снимки и записи поведението на Бойко Борисов е неразбираемо за толкова много анализатори и негови съмишленици. Как той ги превърна в заложници на страха си от това да не бъдат осветени негови други зависимости.

В момента Бойко Борисов е пред много сериозна дилема за личното си оцеляване – политически и физически.

Тези, които са употребили тотално грубо управлението на Борисов в третия му мандат, а той ги обслужи, накрая чрез изявлението на ДПС му казаха, че е време да си събира багажа и да освободи пространство.

Не смятам, че политическият път на Бойко Борисов ще приключи като тази на Орешарски. Тук драмата е много жестока. Събитията от 2 септември вечерта, с нападението на полицейските части, които окървавиха площада, много напомнят случилото се през януари 1997 година. Тогава по същия начин полицаите пребиваха младите хора по улиците край парламента. Аз съм жив свидетел, видях същите милиционески действия.

Всичко това е последен удар, за се окървят ръцете на Бойко Борисов

с тези действия на полицейските части. Още когато Борисов назначи бившия шеф на националната полиция за министър, който беше отговорен за побоя под колоните на Министерския съвет, под прозорците на Бойко Борисов на студенти от западни университети, и после за ексцесиите на Росенец, все едно даде сигнал на всички полицейски части: Ще ви бием и ще има кръв.

Развръзката ще бъде много сложна, много тежка и най-много се радвам, че след 30 години площадът действително дава рестарт. Комунистическото управление се превърна в мафиотско управление и площадът ще превъзпитава гражданите да пазят своите интереси от всички зулуми на властта.

 


image0 (9K)