Осмокласниците се явяват, на национално външно оценяване по чужд език

26 795 осмокласници от цялата страна ще положат на 23 юни 2017 година, национално външно оценяване (НВО) по чужд език, съобщиха от МОН.

[ad id=“225664″]

Изпитът ще се проведе в 411 училища и ще започне в 10 часа. Учениците от профилираните гимназии, профилираните паралелки от средните училища, както и тези от професионалните гимназии ще имат на разположение три астрономически часа за решаването на теста. За децата със специални образователни потребности продължителността ще е четири астрономически часа.

В зависимост от езика, който изучават, младежите могат да се явят на английски, испански, италиански, немски, руски и френски. Най-много – 19 072, ще държат външно оценяване по английски език.

Тестовете по чужд език съдържат задачи с избираем отговор, както и задача за създаване на текст. Националното външно оценяване има за цел да измери знанията и уменията на учениците за слушане с разбиране, четене с разбиране, лексика и граматика. Проверката и оценката на писмените работи ще се извърши от училищни комисии.

Оценките ще се вписват като текущи и ще са с еднаква тежест като останалите изпитвания през годината. След края на препитването тестовете и критериите за оценка ще бъдат публикувани на интернет страницата на МОН. Датата за НВО по чужд език е определена със заповед на министъра на образованието и науката от 19 август 2016 година.


image0 (9K)