Осъдиха директорка на дом за насилие над деца

Осъдиха  директорката на дом „Таню Войвода“ в Асеновград, заключвала деца в изолатор. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

Присъда от пет месеца затвор с три годишен изпитателен срок получи Весела Симеонова, бивш директор на Дома за деца „Таню войвода“ в Асеновград. Тя е призната за виновна това, че противозаконно е лишила от свобода две непълнолетни момичета, които заключила в изолатор за четири денонощия заради непослушание.

По данни на прокуратурата в заключването са се включили още двама възпитатели. Магистратите обаче оневиниха Христо Кисьов, срещу когото бе повдигнато обвинение по същите престъпления. Той бил привлечен към наказателна отговорност като съучастник.

Подсъдимата Весела Симеонова е осъдена да плати на едно от момичетата сумата от 600 лв. и сумата от 200 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тези суми.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд

През 2011 година три момичета от дома подадоха жалба в прокуратурата, че са били заключвани в изолатора. Те обвиниха възпитателите си и директорката в системен тормоз и срещу Симеонова бе повдигнато обвинение.


image0 (9K)