Отбелязаха 120-години от изграждането на църквата в Шипка

С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на Исус Христос, започна тържествената света литургия по повод 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка.

17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина.

Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора – при Старозагорската света митрополия и Руския свети синод, се включиха заедно в богослужението в историческата църква, под която има крипта, съхранила до днес костите на загиналите воини от двата православни народа.

Сред миряните беше и Патриция Графигнатиева, правнучката на дипломата Граф Николай Игнатиев, подписал Санстефанския мирен договор и участвал в инициативния комитет за съграждането на храма, избрал и негово име. Тя  пристигна от Дания за църковния юбилей.  

„Ще повторя думите на митрополит Методий Кусев, който при освещаването на храма през 1902 г. казва: Този храм е вечен символ на православната ни вяра, надеждата и любовта“, посочи в словото си Старозагорският митрополит Киприан. Той припомни за делото на майката на генерал Скобелев, Олга Скобелева и граф. Николай Игнатиев, основали  инициативен комитет, събрал средства от дарения в Русия за съграждането на Божия дом в памет на героите от Шипченската епопея, отворила пътя за свободата на България преди 144 години.

С почетни плакети „Свети Карп“ на Старозагорската митрополия бяха удостоени президентът Румен Радев, президентът Георги Първанов/2002 – 2012/ и Симеон Сакскобургготски, в знак на благодарност за съхраняването на храма. Почетни плакети на Старозагорската митрополия бяха присъдени на проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас, която е и бивш областен управител на Стара Загора, кмета на Казанлък Галина Стоянова за боголюбива дейност за запазването на храма , както и на Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация в България, съобщава БТА.

С тържествената литургия днес беше поставен финал на тридневната програма, с която Старозагорската света митрополия отбеляза 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“.  
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)