Отварят ли скоро банята в Ягода и какво ново има в проекта?

Една мъка си имаха от 20 години не само жителите на старозагорското село Ягода, но и голяма част от населението на региона – затворената обществена баня с изключително лековита, минерална вода.

Внушителната сграда – Паметник на културата, проектирана през 20-те г. на 20 век от старозагорския арх. Христо Димов, беше затворена заради лошото си състояние.

Aрх. Христо Димов променя облика на Стара Загора, Казанлък и региона

Там обаче най-сетне тече ремонт и въпреки, че старите врати са заключени, сградата много скоро ще очаква своите посетители. Това каза за ЗАРАТА кметът на Ягода Димитър Димитров, който сподели, че се надява строителните работи да приключат до края на лятото, след тях да започне цялостното преоборудване и къпалнята да бъде готова до зимата.

По график всичко трябваше да приключи до началото на месец юни, но да не забравяме за лошото време, обилните и неспиращи дъждове допреди 2-3 седмици, припомни кметът. Няма как такъв вид дейност да не е зависима от климатичните условия.

През есента на 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лв, а т.г. община Мъглиж е поела дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лв за „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда – бански комплекс – Консервационна реставрация на съществуваща сграда – Минерална баня в село Ягода, Община Мъглиж”.

И след проведен търг, с изпълнението се нагърбва Обединение „АКВАБАН“ ДЗЗД с участници „Копекс и Ко.“ ЕООД и „Стройтес“ ЕООД – и двете фирми от София.

По думите на Димитров, помещенията в къпалнята, както ги помнят хората ползвали банята някога, ще запазят своите функции, просто ще бъдат обновени. За нещо интересно и ново разказа кметът: От страната на мъжкото отделение (вляво от централния вход), в съществуващото уширение на сградата, ще бъде направен Център за мануална терапия, където ще се правят масажи и хората ще релаксират пълноценно.

Водата извира доста топла – 54 ⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

На въпрос дали ще бъде възстановена чешмата встрани от банята, където навремето всеки можеше да си напълни вода, кметът отговори, че според европейските изисквания, Регионалната здравна инспекция в Стара Загора е забранила това, защото водата от извора там не бива да се приема като „трапезна вода”, а под строг контрол, заради възможни нежелани реакции в организма. Питейното приемане на минерална вода трябва да бъде индивидуализирано и контролирано, обобщи Димитров. А изливът, който видяхме, ще бъде спрян.

Според някои източници

Минералната вода в Ягода е в топ 5 на най- лековитите води в Европа

С гордост кметът на Ягода уточни, че ще бъде обновен с нови алеи и места за отдих и прилежащият към банята парк, както и площадката пред сградата.

Няма го вече! Какво се случва с любимия на поколения старозагорци плаж в Ягода

Частен имот, уточни кметът Димитър Димитров, повдигна рамене и каза, че в задната част на минералната баня нищо не се случва вече 3 години.

Да пожелаем в близко бъдеще Ягода да се превърне в добър балнео-лечебен център с все повече посетители, по-голям инвеститорски интерес и прилична инфраструктура!


image0 (9K)