Отиде си композиторът Иван Пеев, голямата любов на Лили

Почина известният композитор Иван Пеев, чиито творчество и живот се свързват с примата на българската естрада Лили Иванова.

Новината съобщи във Фейсбук журналистът Мартин Карбовски.

„Днес на 81 години в София почина изключителният музикант, аранжор и композитор Иван Пеев, посветил живота си на музиката и красотата. Иван Пеев е част от творческия и житейския път на голямата Лили Иванова, която приживе го обяви за любовта на живота си. Иван Пеев е автор на редица песни и аранжименти в поп музиката между които – „Единствена прошка“, „Бялата птица“, „Животът“. Почивай в мир, Ванко!“, написа телевизионният водещ в социалната мрежа и публикува снимка на двамата на младини.

Карбовски разказа още, „за да знаят следващите“:

„Говорих си веднъж с Ванко Пеев за неща различни от музиката. Той ми каза тогава: „….радвам се, че ще си отида преди вас… защото не искам да живея на тази територия сред другите племена, всяко от което ще има свои обичаи и свой телевизионен канал…“.

В едно от последните си интервюта, след като навърши 81 години, Пеев коментира думите на Лили Иванова, че най-много е обичала него, така: „Щом го е казала… С нея се чуваме от време на време, поддържаме приятелски отношения. Дали ми иска съвети? Тя вече знае предостатъчно, няма нужда от моите съвети. Лили е такъв професионалист, че няма нужда от никого. Тя е жертвала всичко в името на това да пее. И е запазила гласа си феноменално“.

„Всички мъже сравнявам с Ванко, той беше аристократ“, написа естрадната прима в биографичната си книга „Истината“.

Иван Пеев е роден на 30 април 1937 г. в Горна Оряховица. Завършва Българската държавна консерватория в класа по цигулка на професор Владимир Аврамов, цигулар и пианист. Работи като главен специалист в редакция „Забавна музика“ на „Балкантон“ и като музикален редактор в редакция „Продукция“ на направление „Забавна музика“ на БНР. Ръководител е на оркестър „6+1“, който повече от 10 години съпровожда концертите на Лили Иванова. Автор е и на аранжимента и на една от най-популярните български песни – „Ако си дал“ на Емил Димитров.


image0 (9K)