Стара Загора

Открита е изложбата, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Областният управител Гергана Микова откри на 26 март изложба, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тя е подготвена по инициатива на Народното събрание, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

Пътуваща е и ще обиколи всички областни градове на страната. В Стара Загора е експонирана във фоайето на Държавната опера.
Изложбата съдържа 40 фотоси, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, техни портрети и документи за дейността им.

Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.
Депутатът Георги Гьоков, зам. областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът Иванка Сотирова, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Снежана Маринова, началникът на отдел „Държавен архив“-Стара Загора, Галентин Караславов, граждани, ученици и представители на НПО и медиите присъстваха на откриването.
„Нека помним стореното от нашите предци, тези, които положиха основите на съвременна европейска България. Трябва да имаме памет за своето минало, за да вървим уверено напред и да градим заедно своето бъдеще.

Уверена съм, че гражданите на Стара Загора ще проявят интерес към документите и снимките, представени в тази изложба, защото от тях може да се научи много както за Търновската конституция, така и за онези родолюбиви българи, които са били в основата на създаването на модерната правова държава“, каза в обръщението си към присъстващите Гергана Микова.
Любопитни моменти, свързани с участието на личности от Старозагорския регион в Учредителното събрание, разказа Галентин Караславов.
Изложбата „140 години Търновска конституция“ ще остане във фойето на Операта в Стара Загора до петък. След това тя ще отпътува за Сливен.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

21 минути ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

23 минути ago

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

един час ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

2 часа ago
image0 (9K)