Открита е монета на цар Иван Асен II

В крепостта Лютица край Ивайловград  археолозите откриха рядка находка. Открита е монета на цар Иван Асен II, съобщиха от Националния исторически музей.

[ad id=“225664″]

Монетата е 26-ият екземпляр от откритите досега в България при редовни археологически проучвания. Обектът „Лютица” е най-югоизточната опорна, важна точка при проучването на явленията в българското парично обръщение в периода Х-ХV в. Има вече представителна извадка за тези процеси, която включва досегашните находки и сега тя се допълва и обогатява с нови данни.

Монетите, открити на Лютица през миналата година, показват няколко основни хронологични периода. Животът в крепостта е най-активен в периода 1204-1246/1250 г. Още при цар Калоян градът влиза в границите на Българското царство, като населението в него активно използва същите медни парични знаци (медни монети), които българският вестарх налага в цялата държава.

Нумизматичният материал доказва безспорно, че през средновековието крепостта Лютица е в границите на Българското царство. Монетите отразяват донякъде събитията от пролетта на 1230 г., когато, както пише Георги Акрополит, солунският деспот Теодор Дука нахлува в България със своя войска и с наемни латински рицари в долното течение на река Марица, което поражда бърза военна операция от страна на цар Иван Асен ІІ и пленяването на ромейския деспот с цялото му семейство при Клокотница.

[ad id=“263680″]

Засега това е най-югоизточната точка, където е открита билонова монета на цар Иван Асен ІІ, и то добре запазена. В поддръжка на тези исторически събития е намирането на монети на Теодор Комнин Дука, на брат му Мануил Комнин Дука и на сина му Йоан Дука.
dir.bg


image0 (9K)