Откриха Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

 

23-ите Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг бяха открити с грандиозна церемония, която имахте възможността да гледате в пряко предаване по БНТ.

„Обявявам 23-ите Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг за открити“, заяви ​Президентът на Република Корея Мун Дже-Ин.

Олимпийският огън беше запален от голямата звезда на домакините – фигуристката Ю-На Ким, която е олимпийска шампионка от Ванкувър 2010 и сребърна медалистка от Сочи 2014. След Игрите преди четири години Ким прекрати спортната си кариера.

[ad id=“263680″]

Церемонията по откриването на Игрите продължи повече от два часа на олимпийския стадион в Пьонгчанг.

По време на парада на спортистите знаменосец на българската делегация беше звездата на сноуборда Радослав Янков, а на стадиона дефилираха още Александра Жекова, Зорница Пенчева, Владимир Зографски и други български спортисти.

Церемонията по откриването включваше 14 отделни фрагменти, включително парада на спортистите и запалването на олимпийски огън.

В знак на мир и обединение на Корейския полуостров отборите на Република Корея и КНДР дефилираха под общ флаг. Обединеното знаме носеха бобслеистът Вон Юн Джон (Република Корея) и състезателката по хокей на лед от КНДР Хван Чун Гум. Двата отбора дефилират под един флаг за четвърти път след Сидни 2000, Атина 2004 и Торино 2006.

В Игрите ще участват рекордните 2952 спортисти от 92 държави. Най-многобройна е делегацията на САЩ – 242 спортисти. За Русия със статут „Олимпийски спортисти от Русия“ участват 168 състезатели.

[ad id=“263680″]

Президентът на МОК Томас Бах приветства участниците и организаторите на Игрите, доброволците и феновете. Той изрази надежда, че Олимпийските игри ще помогнат за обединение на целия свят.

„Добре дошли на Олимпийските игри в Пьонгчанг! Това е събитие, което всички очаквахме. Първите Зимни игри в Република Корея. Благодаря на всички, които направиха възможно провеждането на тези Игри. Огромна благодарност на хилядите доброволци“, заяви Бах.

„Драги спортисти, дойде ваш ред. Това ще бъдат състезанията на вашия живот. В продължение на повече от две седмици всички ще ви гледат и ще се вдъхновяват от вас. А за нас ще бъде вдъхновения да живеем според принципите на олимпизма, честта и съвестта. Ярък пример за това е дефилирането на делагациите на Република Корея и КНДР под общ флаг на тази церемония. Ние всички подкрепяме мирното послание на корейските спортисти“, добави президентът на МОК.

След като южнокорейският президент Мун Дже-ин и президентът на МОК Томас Бах бяха представени един на друг, те размениха ръкостискания със световните лидери около тях на официалната трибуна. В исторически момент за двете корейски държави Мун Дже-ин се здрависа и с Ким Йо-чен, родната сестра на Ким Чен-ун.

Церемонията завърши с красиво светлинно шоу и много фойерверки.


image0 (9K)