Откриха повече от двадесет ислямиста, внедрени в армията

Военното контраразузнаване на Германия е открило във въоръжените сили на страната около 20 ислямисти, а още 60 души се намират под подозрение. Според тези данни особено привлекателно за терористите е обучението по военно дело, съобщи днес вестник „Берлинер моргенпост“, цитиран от ТАСС и БТА.

Вестникът се позовава на данни на армейската спецслужба. „Бюрата за набиране на новобранци получават молби за военна служба от такива кандидати, които желаят да усвоят навици по използване на оръжие и военна техника“, се казва в посочения документ на контраразузнаването. „Берлинер моргенпост“ отбелязва също, че проверките в редиците на германските въоръжение сили са започнали след терористичните атаки в Брюксел и Париж.

Неотдавна правителството на Германия прие решение, според което занапред военното контраразузнаване ще може да проверява кандидатите за военна служба за евентуални екстремистки възгледи още преди постъпването им на служба. То ще влезе в сила от 2017 г. Засега спецслужбите могат да проверяват новобранците едва след като те постъпят на служба във въоръжените сили.

http://BNews.bg


image0 (9K)